Ciasto orzechowe z wiśniami
To ciasto zagadka… Kiedy pierwszy raz je jadłam, zupełnie nie wpadłam na to, że są w nim orzechy. Dzięki temu, że wcześniej uprażymy orzechy w piekarniku ciasto ma niesamowity smak!
Składniki:
- 2 szklanki orzechów włoskich
- 1,5 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki tortowej
- 2/3 kostki masła
- 5 łyżek mleka
- aromat migdałowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 jajek
- domowe wiśnie z konfitury – 4 łyżki
- polewa czekoladowa
- szczypta soli
Wykonanie:
Orzechy włoskie wyprażyć – najlepiej rozrzucić je na blasze i włożyć do nagrzanego piekarnika na 15 minut (180 stopni). Następnie zemleć.
Masło utrzeć z cukrem, orzechami, szczyptą soli. Ucierając dodawać po jednym jajku. Następnie do masy dodawać mąkę, proszek do pieczenia, mleko i aromat.
Na końcu dodać wiśnie (mogą być też inne owoce) i delikatnie wymieszać łyżką.
Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Takie połączenie musi się świetnie sprawdzać! Poproszę kawałek:)
Co za durny przepis!Pisze, aby orzechy “uprazyć w piekarniku w 180 stopniach”!W świątecznym zamieszaniu nie zwróciłam na to uwagi i spaliłam 2 szklanki orzechów!Kto to wymyśla,przecież to pewne było,że się spalą!
Przykro nam z powodu tej orzechowej katastrofy, ale cóż… w świątecznym zamieszaniu warto korzystać z różnego rodzaju przypominaczy, jak choćby minutnik w piekarniku. ;)