Ciasteczka orkiszowe Marty
Ciasteczka orkiszowe czy inne owsiane… Najprostsze na świecie! Ale czy na pewno? Szczerze mówiąc, do tej pory wychodziły mi takie sobie. Aż w końcu skosztowałam te, fantastyczne ciasteczka u Marty. Okazja była jedyna w swoim rodzaju – Marta miała prezentacje swojej letniej kolekcji marki Bozzolo. I zakochałam się podwójnie – w soczystych kolorach spódnic Marty i w smaku tych ciasteczek!
Składniki:
- 130g masła
- 100g brązowego cukru
- 1 jajko
- 100g mąki orkiszowej
- 100g płatków owsianych
- 1 łyżeczka sody (następnym razem spróbuje dać proszek do pieczenia)
- 140g gorzkiej czekolady pokrojonej na kawałeczki
- orzechy, migdały, rodzynki, żurawina – czyli co tam mamy w kuchni
Wykonanie:
Z miękkiego masła, cukru, jajka, mąki, płatków i sody wyrób ciasto. (Można też na początku zmiksować masło, cukier i jajko i następnie dodać płatki, make i sodę)
Dodaj teraz czekoladę, orzechy, rodzynki. Przy pomocy dwóch łyżeczek formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia albo na macie silikonowej.
Włóż do nagrzanego piekarnika (temperatura 180 stopni) i piecz 13-15 minut aż nabiorą złotego koloru. Po upieczeniu pozostaw na blasze ok 5 minut aż ostygną.