Tort czekoladowy mus
Nie ustajemy w poszukiwaniu tortu idealnego. Tym razem zachwycił nas przepis z gazety Weranda Country. Po drobnej modyfikacji jest szansa, że będzie to nasz ulubiony tort!
Składniki:
Spód ciasta:
- mielone orzechy laskowe – 120g
- cukier trzcinowy – 40g
- masło – 40g
- mąka tortowa – 20g
- mód wielokwiatowy – 1 łyżka
Masa czekoladowa:
- czekolada gorzka – 250g
- śmietana kremowa 30% – 350g
- kawa rozpuszczalna – 2 łyżeczki
- żółtka – 2 szt (pamiętaj żeby jajka sparzyć)
- masło – 100g
Pralina orzechowa:
- orzechy laskowe, podprażone, bez skórek – 100g
- cukier – 60g
- woda – 2 łyżki
Przygotowanie:
Utrzyj masło z cukrem trzcinowym na puch. Dodaj mąkę, zmielone orzechy laskowe i mód. Wszystko razem wymieszaj.
Tortownice (średnica 18-20cm) wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż ciasto i wstaw do nagrzanego piekarnika (temp. 180 st.) na 10 minut. Gotowe odstaw do wystudzenia.
Do garnka wlej śmietankę, dodaj dwie łyżki rozpuszczonej kawy i zagotuj wszystko razem. Zdejmij garnek z ognia i wsypuj partiami pokruszoną gorzką czekoladę. Mieszaj za każdym razem aż do rozpuszczenia. Dodawaj teraz po kawałku miękkiego masła i mieszaj. Odstaw. Gdy masa przestygnie dodaj żółtka i wymieszaj.
Wlej masę na spód ciasta, przykryj folią i wstaw do lodówki na 5 godzin (najlepiej na całą noc).
Do ozdobienia ciasta przygotuj pralinę orzechową.
Orzechy laskowe (bez brązowych skórek) posiekaj. Na patelnie wlej 2 łyżki wody i wysyp równomiernie biały cukier. Podgrzewaj na niewielkim ogniu bez mieszania, aż cukier się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru (ok. 7-8 minut). Teraz wrzuć na patelnię orzechy i dokładnie wymieszaj.
Blachę lub naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia. Przelej masę orzechową z patelni i pozostaw do całkowitego ostudzenia – min.15 minut. Gdy zastygnie połam lub posiekaj na kawałki.
Wierzch ciasta oprósz kakao i udekoruj praliną orzechową.
Przy następnej okazji mam ochotę zrobić na spodzie tortu pralinę orzechową (krokant) – może fajnie smakować :)