Racuchy z bananem i kaszą jaglaną
Drożdżowe racuszki z jabłkiem to chyba dla większości z nas jeden ze smaków dzieciństwa. Tym razem proponujemy nieco szybszą w wykonaniu wersję – drożdże zastąpimy proszkiem do pieczenia. Racuszki wychodzą równie puszyste i robi się je błyskawicznie.
Inspiracja na to proste ciasto przyszła od Edytki w kuchni. :)
Składniki (wystarcza na śniadanie dla 4ch osób):
- 2 szklanki mąki (ok. 250g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 4 łyżki cukru
- 1-2 banany
- 2-3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej (można ją zastąpić zarodkami pszennymi lub otrębami owsianymi)
Wykonanie
Jajko z cukrem ubij na puszystą masę. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodawaj do jajka na przemian z mlekiem. Mąkę oczywiście przesiewamy przez sitko. ;)
Pod koniec dodaj kaszę jaglaną, jeśli ciasto wyjdzie za gęste (powinno mieć konsystencję gęstej śmietany) to dodaj odrobinę mleka. Odstaw na kilka minut żeby odpoczęło. W tym czasie pokrój banana w cienkie plasterki i rozgrzej patelnię z olejem (dajemy go dość dużo, tak by pokrył całą patelnię przynajmniej 2-3mm warstwą). Dodaj banany do ciasta i wymieszaj.
Na patelnię nakładaj łyżką. Nie trzeba ich wyrównywać, bo w trakcie smażenia same się ładnie rozpływają. Przewracaj na drugą stronę gdy na powierzchni pojawią się dziurki – smaż z obu stron na złoto, po usmażeniu wyłóż na papierowym ręczniku żeby nieco odsączyć z tłuszczu. Smacznego! :)