Warstwowy chlebek czosnkowo – serowy
Tym razem inspiracją był przepis z bloga Gotuję, bo lubię. Ale nim przeczytaliśmy przepis – zachwyciło nas zdjęcie! Sami zobaczcie :)
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- pół kostki drożdży
- 4 łyżki masła
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- suszone pomidory
Farsz:
- 3/4 szklanki posiekanej natki pietruszki (lub suszone ulubione zioła)
- 6 dużych ząbków czosnku
- 1/2 szklanki tartego parmezanu
- 100 g stopionego masła
- suszone pomidory
Przygotowanie:
Mleko lekko podgrzej (powinno być lekko ciepłe), dodaj pokruszone drożdże, cukier i odstaw na kilkanaście minut żeby drożdże zaczęły rosnąć. Połącz drożdże z mąką. Dodaj jajka, sól i stopione, ostudzone masło. Zagnieć elastyczne ciasto (około 10 minut) po czym przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj w taki sposób, by utworzył się prostokąt. Posmaruj je obficie masłem, posyp wyciśniętym czosnkiem, pietruszką i parmezanem, a następnie pokrój w około 10-11 centymetrowe pasy (na szerokość keksówki) i nałóż jeden na drugi.
Pasy pokrój w kostki, układaj je na sobie i przekładaj do keksówki (stawiamy pionowo). Wierzch posyp odrobiną parmezanu i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 30-35 minut (aż się zarumieni).
Zdecydowanie najlepiej pachnie i smakuje jeszcze ciepły. :)
Świetne są te chlebki :)