Chleb z mąki krupczatki chleb beci degusto - przepisy smaczne i proste

Chleb z mąki krupczatki

To przepis, który przekazała mi koleżanka, czyli niejako jest to kategoria przepisu „szeptanego” :) Jest prosty i szybki bo opiera się na drożdżach a miesza się go mikserem, więc nawet nie trzeba wyrabiać ciasta ręcznie.

Oto składniki – na 2 keksówki i mogę powiedzieć, że chleb ten utrzymuje się bardzo długo w jadalnej formie dlatego nie ma obaw, że się zmarnuje. Poza tym drugim bochenkiem zawsze można kogoś obdarować. Chleb ma chrupiącą skórkę, którą uwielbia mój mąż i można z niego (oczywiście po wystygnięciu) kroić cienkie kromki, które uwielbiam ja :) Składnikami ziarnistymi można manipulować – ja ostatnio dodaję łyżkę czarnuszki – uwielbiam ją.

Składniki (na 2 bochenki):

  • 1 kg mąki krupczatki
  • 5 dag drożdży
  • 1 szklanka otrąb pszennych
  • 8 łyżek słonecznika
  • 8 łyżek siemienia lnianego
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 3 łyżki sezamu
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 litr ciepłej wody

Wykonanie
Najpierw przygotowujemy rozczyn – drożdże, cukier, sól, odrobina wody – odstawiamy.
W misce mieszamy wszystkie sypkie składniki – miksujemy (śrubowymi końcówkami miksera lub mieszadłem do ciasta w robocie) dodając wody i rozczynu.

Dajemy chwilkę wyrosnąć – ja zwykle w tym czasie nastawiam piec, przygotowuję foremkę. Wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika i pieczemy 1 godzinę w 200 st.C w termoobiegu.
Pysznych kanapek życzę :)

Chleb z mąki krupczatki chleb beci 1 degusto - przepisy smaczne i proste

PS. tym przepisem debiutuje na degusto Beatka – serdecznie witamy i czekamy na kolejne pyszne przepisy. :))

5 thoughts on “Chleb z mąki krupczatki

  1. moja rodzina zakochała się w tym chlebie- pyszny!!! robię rożne warianty: z żurawiną, z orzechami lub właśnie ze słonecznikiem i pestkami dyni. Wyśmienity! polecam bo jest bardzo szybki w przygotowaniu.

  2. Pyszny!! Poniewaz mieszkam w Holandii I tutaj chleb to nawet nie Stal Kolo naszego, polskiego, to musialam od razu po upieczeniu zjesc, goracy. Pyszny!! dodalabym troche wiecej soli.

  3. Pyszny!! Poniewaz mieszkam w Holandii I tutaj chleb to nawet nie Stal Kolo naszego, polskiego, to musialam od razu po upieczeniu zjesc, goracy. Pyszny!! dodalabym troche wiecej soli.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.