Chleb z chrupiącą skórką

Ten chleb piekłam już pięć razy. Inspiracją był przepis u Odjechanych. Pierwsze wersje były z podwójnej porcji, ale najlepszy wychodzi mi taki mały – nie polecam więc powiększać. Największa zaleta – prosty, bez wysiłku i z chrupiącą skórką, nawet na drugi dzień! Nasz pomysł to składanie, dzięki temu chlebek nabiera większej lekkości. Ostatnio eksperymentuje też z zamianą wody na mleko i jogurt i dodaniem niewielkiej ilości mąki żytniej. Koniecznie musicie sami spróbować i być może stworzyć własną wersję tego przepisu. :)

Składniki:

  • 400g mąki pszennej (ostatnio dodaje 300g pszennej a 100g jakiejś innej bardziej chlebowej)
  • 300g ciepłej wody (ostatnio zamieniam – daje 200g mleka, dwie łyżki jogurtu i letniej wody tyle żeby ciasto było naprawdę luźne po wymieszaniu)
  • opakowanie suchych droższy (8g) (można użyć też świeżych – ok 25g, i zrobić wcześniej zaczyn)
  • pół łyżeczki soli
  • drobno pokrojone suszone pomidory
  • różne zioła – oregano, pieprz ziołowy – co lubicie

można dodać 150-200g twardego sera – tak jak w oryginalny przepisie TUTAJ

Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszaj razem. Bez szaleństwa  – po prostu wymieszaj łyżką i wystarczy. Naprawdę nie trzeba zagniatać do utraty tchu, jak w przypadku innych przepisów na chleb.

Przełóż teraz ciasto do sporej miski wysmarowanej niewielką ilością oleju – dzięki temu ciasto nie będzie przywierało do ścianek. Posyp po wierzchu mąką i przykryj ściereczką.

Odstaw na całą noc, ale ja już po 6 godzinach robię pierwsze składanie.

Składanie chleba – wyjmij ciasto na stolnice / mate silikonową wysypaną mąką. Równomiernie rozpłaszcz ciasto tak, aby powstał prostokąt. Złóż prawy i lewy bok do środka, a następnie tak samo górę i dół ciasta.

Włóż ciasto do miski – złożoną stroną do dołu.

Tak samo poskładaj ciasto po 1,5 h.

Teraz możesz już rozgrzewać piekarnik.

Ustaw 240 stopni i włóż do piekarnika kamień do pieczenia (jeśli masz) i garnek z pokrywką w którym będziesz piec chleb. Piekarnik powinien nagrzewać się ok 20 minut. Garnek najlepiej jeśli będzie żeliwny, ale oczywiście takiego jeszcze nie mamy – jest więc zwykły emaliowany. Pamiętaj żeby nie miał plastikowych elementów bo się stopią!

Po tym czasie wyjmij garnek i podsyp nieco mąką na dno (niewiele, tak żeby chleb nie przywarł do dna) i delikatnie włóż ciasto do garnka. Teraz ostrym nożem możesz naciąć chlebek.

Piecz w 240 stopniach przez 15-20 minut

Teraz zmniejsz temperaturę do 210 stopni i zdejmij pokrywkę.

Piecz jeszcze przez 15-20 minut.

Jeśli będzie to konieczne po tym czasie wyjmij chleb z garnka i jeszcze przez kilka minut trzymaj w piecu.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Chleby i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *