Ciasteczka ryżowe Oli Fasoli Ciasteczka z kleiku ryżowego 1 degusto - przepisy smaczne i proste

Ciasteczka ryżowe Oli Fasoli

To ciasteczka, które na pewno Cię zaskoczą! Jak pierwszy raz je skosztowałam zupełnie nie mogłam odgadnąć z czego są zrobione. Tak więc przepis idealny – proste ciasteczka, rewelacyjne w smaku. A dostałam ten przepis od Oli. Więcej o Oli, jej wesołej rodzince i ich fantastycznych sposobach na życie znajdziecie na blogu Kajtostany.

Składniki:

  • 1 opakowanie kleiku ryżowego (bez mleka) i bezsmakowe
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru (ja daje mniej)
  • kostka masła (można nieco mniej)

Wykonanie:

Oddziel białka od żółtek i ubij pianę z 4 białek. W osobnym naczyniu zmiksuj 4 żółtka, cukier i miękkie masło. Gdy masa żółtkowa bedzie już puszysta dodaj pianę z białek i kleik ryżowey. Najlepiej dodawaj powoli, po łyżce.

Łyżką nakładaj niewielkie porcje ciasta i foruj ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub mata sylikonową.

Wstaw do nagrzanego piekarnika (180-185 stopni) i piecz ok. 30 minut. Kontroluj jednak żeby się nie przypaliły od spodu.

Ciasteczka-z-kleiku-ryżowego-2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.