Kotleciki z kaszy jaglanej

Chyba wszyscy już wiedzą jak zdrowa jest kasza jaglana. Ja ciągle poszukuję przepisów w których kasza będzie smakować niecodziennie. Kotleciki z bloga Zdrowo Zakręcona zachwyciły nas ogromnie! Ja zmieniłam nieco ten przepis. Ciekawe pomysły na dania z kaszy jaglanej znajdziecie też na Kaszomania.

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (musi być zimna)
  • 7 brykietów mrożonego szpinaku
  • 10 pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • dwie łyżki śmietany lub jogurtu (do szpinaku)
  • 2 ząbki czosnku (do szpinaku i pieczarek)
  • kilka kropel cytryny do pieczarek
  • masło lub olej do smażenia
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • do panierowania bułka tarta lub sezam
  • po pół łyżeczki czosnku niedźwiedziego, kurkumy, pieprzu ziołowego lub według uznania, sól, pieprz

Wykonanie:

Na rozgrzany tłuszcz wrzuć pokrojoną cebulę, gdy się zeszkli dodaj czosnek. Podsmaż trochę i dodaj drobno pokrojone pieczarki. Na patelni skrop pieczarki kilkoma kroplami cytryny – pieczarki nie ściemnieją. Smaż wszystko aż pieczarki odparują wodę. Na koniec dodaj przyprawy. Wystudź.

Zamrożony szpinak wrzuć do garnka, smaż chwilkę aż odparuje woda. Dodać pół łyżki masła i czosnek wyciśnięty przez praskę. Smaż jeszcze chwilę i dodaj śmietanę (lub jogurt). Dopraw do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru. Wystudź.

Do miski wsyp ugotowaną i wystudzoną kaszę, pieczarki, szpinak. Dodaj jajko, mąkę, starty parmezan, sos sojowy i przyprawy. Wszystko dobrze wymieszaj. Formuj małe kotleciki i obtaczaj w panierce – może być bułka tarta lub sezam. Smaż z obu stron na rozgrzanym oleju – aż będą przypieczone. Można tez zapiekać w piekarniku.

3 1
Ten wpis został opublikowany w kategorii Obiady, Warzywa i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Kotleciki z kaszy jaglanej

  1. Takina pisze:

    A w którym momencie sos sojowy? Właśnie jestem w trakcie pichcenia i trochę nie wiem :(

  2. Kasia pisze:

    Poprawione! Powinien być dodany na koniec, z przyprawami. Pozdrawiam i smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *