Tort czekoladowy z majonezem

Nie lubię piec. Ale lubię wyzwania… szczególnie te nietypowe. Tak pojawił się u nas przepis na ciasto drożdżowe, które ładujemy na całą noc do lodówki do wyrośnięcia. Zachwycił nas tez przepis na biszkopta którego zaraz po upieczeniu rzucamy na podłogę… Teraz czas na majonez! Majonez w torcie. A dodatkowo impulsem do jego upieczenia była forma! Piętrowy tort upieczony w… garnkach! Można? Można! Inspiracją był niesamowity blog Moje Wypieki.

Proporcje składników zależą od form jakich użyjemy. Ja miałam trzy foremki o średnicy: 20 cm, 14 cm i 12 cm. W oryginalnym przepisie w komentarzach zwracano uwagę, że ciasto dość mocno wyrasta, więc użyłam proporcji dla najmniejszych foremek z oryginału. No i foremki – naprawdę użyłam jednej małej tortownicy (20 cm) i dwóch małych, zwykłych emaliowanych garnków…

Składniki na blat o średnicy 20 cm:

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • pół szklanki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka brązowego cukru (trochę mniej)
  • pół szklanki majonezu (prawdziwego, nie typu light)
  • pół szklanki mleka
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Składniki na blat o średnicy 15 cm:

  • pół szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki majonezu (prawdziwego, nie typu light)
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Krem czekoladowy:

  • 450 ml śmietany kremówki 36%
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • maliny

Przygotowanie ciasto:

Zaczynamy od kawy – zaparz kawę w gorącym mleku i ostudź. Ważne by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.

W misce wymieszaj rózgą kuchenną majonez, ostudzoną kawę i cukier. Powinna powstać gładka, rzadka masa.

W innym naczyniu połącz przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodaj do masy z majonezem i wymieszaj rózgą do połączenia się składników. Powinna powstać jednolita, gęsta masa.

Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto i wyrównaj.

Piecz w temperaturze 170ºC przez około 30 – 35 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Przygotowanie kremu czekoladowego:

W garnuszku podgrzej do wrzenia śmietanę kremówkę z cukrem pudrem. Dodaj posiekaną czekoladę i odstaw z ognia na 2 minuty. Następnie wymieszaj, tak żeby wszystko się połączyło i powstał gęsty czekoladowy sos. Teraz poczekaj aż wystygnie i wstaw do lodówki na minimum 12 godzin – najlepiej na całą noc. Po tym czasie ubij mikserem aż powstanie gęsty, czekoladowy mus.

Wykonanie tortu:

Teraz czas zabrać się za wykończenie. Na największy blat ciasta nałóż krem czekoladowy i powciskaj w niego maliny. To samo zrób z pozostałymi blatami ciasta. Tort trzymaj w lodówce – masa czekoladowa powinna być mocno schłodzona.

tort-2

Ten wpis został opublikowany w kategorii Torty i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Tort czekoladowy z majonezem

  1. gin pisze:

    Wygląda imponująco :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *