Pasta z chwasta, czyli pesto z pokrzywy
Przepis pochodzi z warsztatów kulinarnych prowadzonych przez Małgorzatę, autorkę bloga Trochę Inna Cukiernia, na krakowskim Targu Śniadaniowym.
Składniki:
- 1 garść młodych liści pokrzywy, żółtlicy, krwawnika lub innych roślin
- 1 łyżka orzechów
- mały ząbek czosnku
- ok. 1/4 szklanki oliwy (może być też olej z pestek lnu lub dyni)
- kilka kropel soku z cytryny
- kawałek pikantnego sera (albo łyżka kaszy jaglanej, albo 1 łyżka zielonego groszku)
- sól, pieprz, ulubione zioła
Przygotowanie:
Na początku umyj dokładnie liście i przelej wrzątkiem. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i dokładnie zmiksuj. Gęstość pesto możesz regulować dodając więcej oliwy lub suchych składników. Chciałoby się napisać coś więcej, ale to już na prawdę wszystko. :)
Nobla za tytuł! ;) Pozdrawiam!
Super przepis! Dodałam łyżkę płatków drożdżowych i wyszło znakomite .Dzięki !