Cynamonowe ciasto ze śliwkami
Och uwielbiam śliwki! Często pieczemy z nimi ciasta ucierane, czasem kruche, zapiekamy pod kruszonką. Ale tym razem chciałam jakoś inaczej… No to znalazłam fajne trzy przepisy. Na razie jeden – z bloga Gotuje bo lubię.
Składniki:
- 200 g mąki krupczatki
- 50 g zmielonych migdałów
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 150 g masła
- śliwki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Zmiksuj masło i cukier, dodaj jajka i miksuj ok 2 minuty.
W miseczce wymieszaj mąkę krupczatkę, migdały, cynamon i proszek do pieczenia. Dodawaj do masy jajecznej i jeszcze chwilkę miksuj do połączenia się składników.
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, lub jeśli użyjesz tak jak ja formy na tartę, wysmaruj ją masłem. Wyłóż ciasto do foremki i układaj śliwki. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 30-35 minut do tzw. suchego patyczka.