Ciasto czekoladowe ze śliwkami

Zawsze uważałam, że ciasto czekoladowe które jest bazą w Serniku Izaura to skończony ideał. Tym razem połączenie idealne – czekoladowe, delikatne ciasto i pyszne śliwki. Dopełnieniem tego ideału będzie polanie go czekoladą – nam się nie udało, bo ciasto znikło błyskawicznie…

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • kostka masła
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • torebka cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 5 łyżek wody
  • śliwki
  • gorzka czekolada

Wykonanie:

Masło, cukier, kakao, wodę i cukier waniliowy gotuj 5 min. Po ostudzeniu dodaj 4 żółtka i wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj teraz  mąkę, proszek do pieczenia i pianę ubitą z białek. Wlej do formy.

Na cieście układaj wypestkowane śliwki (polecamy oprószyć je mąką, żeby nie opadły na dno ciasta).

Piecz 50 – 60min. w temp. 180 st do tzw suchego patyczka.

Gdy przestygnie udekoruj ciasto roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą.

2 4

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Desery i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *