Sernik Izaura

Cóż, nie jesteśmy mistrzami cukiernictwa i w pełni zgadzamy się z jednym ze znanych mistrzów kuchni, który nie piecze, bo dla niego pieczenie to aptekarstwo – potrzeba precyzyjnego dobrania i odmierzenia składników, nie to co radosne i fantazyjne gotowanie! Jeśli już jednak pojawi się tu coś słodkiego, to będzie to po pierwsze ciasto które zawsze „wychodzi”, a po drugie coś co robi się bardzo prosto i … szybko!

Prezentujemy zatem sernik z pysznym czekoladowym ciastem – przepis jest w domu Kasi od zawsze. I zawsze wychodzi fantastycznie. Dlaczego Izaura – pewnie nazwa powstała w czasach kiedy w TV był szał na niewolnicę Izaurę… Zatem do dzieła i smacznego!

Ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • kostka masła
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • torebka cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 5 łyżek wody

Masa serowa:

  • 50-70 dag sera białego
  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • pół kostki masła
  • 3 łyżki kaszy manny
  • wiórki kokosowe

 

Wykonanie:

Masło, cukier, kakao, wodę i cukier waniliowy gotować 5 min. Po ostudzeniu dodać 4 żółtka i wymieszać na jednolitą masę. *Odlać pół szklanki masy. Do reszty dodać mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek. Wlać do formy.

Ser zemleć w maszynce (lub kupić gotową masę serową), połączyć z pozostałymi składnikami i utrzeć na gładka masę (bardzo ważny dodatek kaszy manny + szczypta proszku do pieczenia – modyfikacja mamci). Wyłożyć na ciasto (najlepiej nieregularnymi kupkami).

Piec 60min. w temp. 180 st. Po upieczeniu polać *odlaną masą i posypać wiórkami kokosowymi.

*Od jakiegoś czasu nie odlewamy już tej masy z jajem, tylko ciasto polewamy roztopioną czekoladą!

Na koniec jeszcze nasze ostatnie odkrycie. Ciasto czekoladowe z tego przepisu doskonale nadaje się też do upieczenia z owocami! Polecamy – smakuje niebiańsko! A przepis znajdziecie TUTAJ.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Desery, Świąteczne i oznaczony tagami . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

7 odpowiedzi na „Sernik Izaura

  1. piegusek1976 pisze:

    znam i uwielbiam to ciasto:) pozdrawiam

  2. kama pisze:

    witam;-) mam pytanie co do kaszy mannej…czy można ją pominąć?

  3. Ania pisze:

    Co jeśli pięknie wyrośnięte ciasto po wystudzeniu opada?

    • Kasia pisze:

      Hej Aniu! Niestety to ciasto chyba tak już ma – rośnie gigantyczne – a potem opada. Na szczęście nie traci na urodzie i smaku ;) Pozdrawiam smakowicie :)

  4. Wiola pisze:

    Hej mam pytanie, jutro mam imieniny i chciałabym zrobić te ciasto dla gości tylko zastanawiają mnie dwie rzeczy
    1. na wierzch kupkami wlewam ta masę serowa to jakim cudem na gorze jest ciemne ciasto?
    2. na upieczone ciasto daje pol tej masy z kakaem masłem i jajkiem, i to na surowo się je jajko?

    • Kasia pisze:

      Hej! Polecam – to super ciasto na imieniny! Przy okazji serdeczne życzenia :) A odpowiedzi – masę serową wykładamy łyżka kupkami na ciasto, ale zazwyczaj ciemne ciasto tak mocno rośnie, że przerasta ser i w efekcie na wierzchu mało sera widać po upieczeniu. A co do polewy – z oryginalnego przepisu jest ten patent z odlaną masą z kakao i jajkiem. Ja już od jakiegoś czasu ciasto robię z całości, a na wierzch roztapiam czekoladę lub osobną polewę czekoladową – bez jajka oczywiście. Pierwsze nasze serniki piekliśmy z ta pierwotną polewą i też zastygała. Smacznego i udanej imprezy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>