Ciasto czekoladowe ze śliwkami
Zawsze uważałam, że ciasto czekoladowe które jest bazą w Serniku Izaura to skończony ideał. Tym razem połączenie idealne – czekoladowe, delikatne ciasto i pyszne śliwki. Dopełnieniem tego ideału będzie polanie go czekoladą – nam się nie udało, bo ciasto znikło błyskawicznie…
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- kostka masła
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- torebka cukru waniliowego
- 4 jajka
- 5 łyżek wody
- śliwki
- gorzka czekolada
Wykonanie:
Masło, cukier, kakao, wodę i cukier waniliowy gotuj 5 min. Po ostudzeniu dodaj 4 żółtka i wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj teraz mąkę, proszek do pieczenia i pianę ubitą z białek. Wlej do formy.
Na cieście układaj wypestkowane śliwki (polecamy oprószyć je mąką, żeby nie opadły na dno ciasta).
Piecz 50 – 60min. w temp. 180 st do tzw suchego patyczka.
Gdy przestygnie udekoruj ciasto roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą.