Chaczapuri adżarskie

Wracamy do kuchni gruzińskiej – tym razem nasza ulubiona wersja gruzińskiej potrawy narodowej.

Składniki na 4 duże placki:

  • ok. 600g mąki pszennej
  • 20-50g świeżych drożdży
  • ok. pół litra mleka, serwatki, kefiru, maślanki lub jogurtu (do wyboru, my najczęściej dajemy kefir)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 jaja lub same żółtka
  • 4 łyżki masła

Składniki farszu:

  • 250g mozzarelli (dwie standardowe kulki)
  • 250g bryndzy lub fety
  • zamiast powyższych być też np. góralski bundz – ważne żeby sera było w sumie ok. 500g
  • 1 jajko
  • sól i zioła do smaku

Przygotowanie:
Przepis jest dosyć podobny do zwykłego chaczapuri – zmieniliśmy nieco proporcje składników i różni się samym wykonaniem.

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Pokruszone drożdże wymieszaj z odrobiną ciepłego płynu (nie więcej niż 30-35 stopni) i cukrem. Odstaw na kilka minut żeby zaczęły pracować. Do miski przesiej mąkę. Dodaj sól, olej, podrośnięte drożdże i resztę płynów (też powinny być ciepłe). Wyrób sprężyste ciasto, jeśli będzie za rzadkie dodaj mąki, jeżeli za twarde dolej trochę ciepłej wody.

Odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (przykryj czystą ściereczką żeby nie wysychało). Kiedy zwiększy dwukrotnie swoją objętość ponownie je wyrób, aż będzie elastyczne i gładkie. Przykryj i odstaw do ponownego wyrośnięcia.

W międzyczasie przygotuj farsz: sery pokrusz, lub zetrzyj. Dodaj jajko, odrobinę soli (jeśli trzeba – sery zazwyczaj są dosyć słone, szczególnie feta) i trochę ulubionych przypraw (pieprz, oregano, tymianek).

Ciasto podziel na 4 części i uformuj kule. Następnie rozciągnij formując płaski owal (na tym etapie rezygnujemy z wałkowania, które niepotrzebnie wycisnęłoby nam z ciasta powietrze, przez co słabiej by wyrosło podczas pieczenia). Dłuższe krawędzie ciasta zawiń do środka (1-2 razy), tak by uformować wysoki brzeg. Końcówki zlep i rozciągnij na środku ciągnąc za boczne krawędzie tak, by osiągnąć kształt zbliżony do rombu.

Do tak przygotowanej foremki z ciasta nałóż farsz serowy. Piecz w piekarniku ustawionym na 220 stopni, aż nabiorą złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika posmaruj masłem, dodaj żółtko i lekko wymieszaj je z serem. Jeśli zdecydujesz się dodać całe jajka, to najlepiej będzie wylać je na chaczapuri na 2-3 minuty przed wyjęciem z piekarnika – tak by białko się lekko ścięło.

chaczapuri-1
chaczapuri-2

Uwaga: ponieważ jajka podajemy surowe, to warto przed rozbiciem zanurzyć je na 10-15 sekund we wrzątku. ;)

Ten wpis został opublikowany w kategorii Chleby i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

3 odpowiedzi na „Chaczapuri adżarskie

  1. magda pisze:

    wygląda pysznie! aż się człowiek głodny robi na sam widok :)

  2. Ładnie Was się upiekły;-) My robiliśmy wersję z wybitym jajkiem i bryndzą, no i też smacznie wyszło: http://grumkolandia.pl/gotujemy/0146_chaczapuri_po_adzarsku.htm

  3. Pingback: Gruzja i Armenia praktycznie - Kasai - travel addicts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *