Mleko i owoce – czyli nowe ciasto Ali
Przepis jeszcze “ciepły” – właśnie przed momentem dostałam go mailem od Alicji. Zaintrygowało mnie to, że w składnikach jest 1/2 szklanki mleka… Nie pozostawało więc nic innego, jak tylko spróbować co z tego wyjdzie. A wyszło pysznie – musicie sami się przekonać! Polecam!
Składniki:
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oliwy
- 1 cukier waniliowy
- 2 szklanki mąki
- 1 płaska duża łyżka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Dwa jajka, szklankę cukru i 1/2 szklanki mleka wymieszaj dokładnie mikserem. Dodaj 1/2 szklanki oliwy, 1 cukier waniliowy, 2 szklanki mąki, 1 płaską dużą łyżkę proszku do pieczenia.
Ciasto wylej na blachę (niezbyt dużą, ja użyłam takiej 32cm na 12cm), wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i wysyłaną kokosem lub bułką tartą. Na cieście ułóż owoce (jabłka, śliwki, co akurat masz i lubisz). Owoce możesz oprószyć mąką – będzie większa pewność że nie opadną na dno.
Piecz 40-45 minut, w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika można posypać cukrem pudrem i cynamonem. :)
Smacznego!
Ciasta z dodatekim mleka sa bardziej puszyste, kremowe i dłużej utrzymują świeżość, lubię ten dodatek :) Pysznie wygląda ciacho.
Pozdrawiam serdeczne!i