Marcepanowa szarlotka
Mieliśmy jabłka i marcepan – pozostało znaleźć tylko dobry przepis na szarlotkę… Tym razem znowu inspiracji szukaliśmy na blogu Moje Wypieki.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół szklanki drobnego cukru
- 90 g pokruszonej masy marcepanowej + trochę do posypania
- 225 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
- 1 duże jajko
- 1 łyżka soku z cytryny
Nadzienie jabłkowe:
- 60 g masła
- pół szklanki brązowego cukru (lub mniej, jeśli jabłka są słodkie)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
- 12 kwaskowych jabłek (około 1,7 kg), obranych, wypestkowanych i pokrojonych na grubsze półplasterki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 pigwówki lub innych procentów
Wykonanie:
W dużym rondlu rozpuść masło, dodaj cukier, sok z cytryny i cynamon. Dodaj jabłka i dobrze, ale delikatnie wymieszaj. Duś odkryte, mieszając od czasu do czasu około 10 – 12 minut. W garnuszku wymieszaj mąkę ziemniaczaną z pigwówką (lub innym alkoholu) dodaj do jabłek i jeszcze chwilę duś razem aż masa zgęstnieje. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i cukier. Dodaj masę marcepanową, kawałki masła, posiekaj. Dodaj jajko i sok z cytryny, wymieszaj, aż masa zacznie się łączyć w jedną całość.
2/3 ciasta rozwałkuj i wyłóż nim dno i boki tortownicy lub blachy prostokątnej, pamiętaj aby wyłożyć ją wcześniej papierem do pieczenia. Na ciasto wysyp bułkę tartą. Wypełnij jabłkami i posyp grudkami marcepanu.
Pozostałe 1/3 ciasta rozwałkuj. My wycięliśmy foremkami serduszka i ułożyliśmy na jabłkach. W oryginalnym przepisie należało wyłożyć ciasto na jabłkach i zlepić boki robiąc nacięcia na wierzchu. Wstaw do rozgrzanego do 180ºC piekarnika i piecz ok 50 minut.
jaka pyszna, z marcepanem!
i jeszcze te serduszka na wierzchu..