Ciasto czekoladowe z Guinnessem

Coś dla Tych którzy lubią Guinnessa i ciemną czekoladę! Oczywiście przepis pochodzi z najlepszej skarbnicy pyszności czyli Moich Wypieków, stworzyła go Bogini Nigella a przez nas został tylko delikatnie zmodyfikowany.

Składniki:

  • 250 ml ciemnego piwa Guinness
  • 250 g masła
  • 75 g kakao
  • 250 g cukru
  • 200 ml śmietany min. 18%
  • 2 jajka
  • 275 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Do garnka wlej piwo, dodaj masło i podgrzewaj aż sie rozpuści. Zdejmij z palnika i do jeszcze ciepłego dodaj kakao i cukier. Wymieszaj dokładnie.

Następnie zmiksuj śmietanę z jajkami i wlej do mieszanki piwnej – lekko przestudzonej. Wszystko razem miksuj jeszcze kilka minut do połączenia. Dodawaj następnie stopniowo przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie zamieszaj.

Formę o średnicy 23 cm (lub formę z kominem) wysmaruj olejem i wysyp bułką tartą. Wlej ciasto i piecz w temperaturze 180ºC przez 45 – 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu polej czekoladą i możesz ozdobić cukiereczkami.

Można też podawać z bita śmietaną.

Ciasto-z-Guinness-2

Ciasto-z-Guinness-3

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Desery i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Ciasto czekoladowe z Guinnessem

  1. Kats pisze:

    Bardzo ciekawe połączenie smaków.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *