Ziemniaczki po kanaryjsku z sosem Mojo

Tym razem kolejny przepis do którego inspiracje przywieźliśmy z podróży. Chyba każdy będąc na Wyspach Kanaryjskich miał okazje spróbować małych ziemniaczków podawanych z sosem mojo. Sos ten można przywieść jako pamiątkę z podróży już gotowy – albo zrobić już samemu w domu. Są dwie jego wersje: mojo verde (zielony) i mojo picon (czerwony). Zaraz po powrocie z wakacji długo nie mogliśmy się zmobilizować żeby zrobić te pyszności – wreszcie inspiracją stał się przepis, który zobaczyłam na blogu Eat After Reading.

Składniki:

Sos Mojo picon:

  • 1 ząbek czosnku (obrany i posiekany)
  • 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 czerwone papryki (gniazda nasienne wycięte)
  • Miąższ białego pieczywa (do zagęszczenia )

W moździerzu zmiel dokładnie czosnek, kmin, paprykę w proszku i sól z łyżką oliwy. Postaraj się żeby czosnek nie zostawił żadnych grudek. Dodaj drugą łyżkę oliwy i przełóż powstałą masę do blendera. Dodając sukcesywnie po pół papryki zmiel na jednolitą masę, zgęść białym pieczywem a następnie przeciśnij przez sitko.

Sos mojo verde:

  • 1 główka czosnku
  • 200 ml oliwy
  • 150 ml octu winnego
  • garść listków kolendry
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka soli

Czosnek zmiksuj z solą, kuminem i octem. Dodaj kolendrę i oliwę, miksuj, aż powstanie gładki sos.

Ziemniaczki:

  • 1kg małych „młodych” ziemniaków
  • 100g soli morskiej

Wybierz ziemniaki zbliżonej wielkości, umyj, włóż do garnka, zalej wodą parę milimetrów poniżej ich wysokości, wsyp sól i przykryj je ścierką lub krążkiem papieru do pieczenia (albo tradycyjnie liśćmi kapusty)- nie przykrywaj przykrywką! Gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut od momentu wrzenia. Kiedy ziemniaki będą miękkie, odlej resztę wody i osusz je w garnku na wolnym ogniu uważając, żeby nie przypalić. Powinny być lekko pomarszczone i pokryte solną „mgiełką”.

Ziemniaczki i sos można podawać z rybą lub z mięsem. Smacznego!

 


Ten wpis został opublikowany w kategorii Przekąski, Warzywa i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Ziemniaczki po kanaryjsku z sosem Mojo

  1. Pingback: Kasai – nie tylko o podróżach » Wspomnienie z Teneryfy

  2. Marta pisze:

    Kanaryjskie sosy są przepyszne. Ja miałam okazję ich spróbować na Fuerteventurze. Chętnie skorzystam z przepisu i przygotuję takie danie w domu :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *