Wieprzowina z fasolą i trawą cytrynową

Święto w naszej kuchni – nabyliśmy drogą kupna WOKa. I to nie żadne tam cudo z poTeflonem, ale prawdziwy, ciężki kawał stali. Wkrótce pojawi się krótki poradnik kupowania i przygotowywania woka, a tymczasem czeka Was spora dawka przepisów z jego wykorzystaniem. Na początek mój autorki mix kilku różnych przepisów…

Składniki:

  • 400g wieprzowiny (np. schabu)
  • 1 cebula czosnkowa
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 długiego ogórka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula szalotka (z bączkami)
  • 1cm imbiru
  • 1 trawa cytrynowa (tylko biała część)
  • 2 papryczki chilli
  • kilka boczniaków, pociętych w paski
  • fasolka zielona (szparagowa, lub płaska, cięta)

Składniki marynaty:

  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki wody

Wykonanie:

Zaczynamy od pocięcia wołowiny w paski, w poprzek włókien. Jeśli mamy schab, to najprościej będzie pociąć go na 1.5cm plastry, a potem każdy z nich na cienkie paski (0.5-1cm).  Mięso łączymy z marynatą i po wymieszaniu wkładamy do lodówki na min. godzinę.

Patelnię wok z kilkoma łyżkami oleju rozgrzewamy do wysokiej temperatury. Dodajemy mięso i smażymy ok. 4 minuty na średnim palniku, stale mieszając (tzw. stir frying). Jeśli mięsa jest dużo, to smażymy je w kilku partiach. Ważne żeby nie przygotowywać na patelni więcej niż 2ch porcji – dzięki temu mięso i pozostałe składniki będą smakowicie usmażone, a nie uduszone.

Po usmażeniu mięsa przekładamy je do miseczki. Do woka dodajemy oleju i wrzucamy: papryczki chilli (całe lub ew. połówki z usuniętymi nasionami jeśli nie lubisz bardzo pikantnie), drobno posiekaną trawę cytrynową, starty imbir, wyciśnięty czosnek – cały czas mieszając podsmażamy. Dodajemy cebulę i szalotkę (pociętą w piórka), grzyby, fasolkę i podsmażamy kilka minut.

Na koniec dorzucamy mięso i pocięte bączki cebuli. Zalewamy 1 łyżką mąki rozmieszaną w pół filiżanki zimnej wody. Jak poprzednio mieszamy i po chwili gotowe.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Mięsa, Obiady, Orientalne, Wieprzowina, Wok i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Wieprzowina z fasolą i trawą cytrynową

  1. Gosia pisze:

    Marku gratuluje Woka. Ja woka mam juz prawie dwa lata i używam nie tylko do Azjatyckich potraw. Idealnie sprawdza się np. do robienia sosu do makaronów i potem mieszania go z makaronem. Ale to nie jedyne wykorzystanie Woka. Czego on nie gotował w sobie ;)). Rok temu to nawet faworki w nim smarzyłam.
    A tak sie prezentuje mój WOK :http://winebread.blogspot.com/2010/07/news-from-gosias-kitchen-part-1-wok.html

    A moim ostatnim nabytkiem jest Chiński tasak. Cudo, niedługo to wszystko nim będę kroić. Też polecam nabyć.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *