Tiramisu

Kto z nas nie lubi efektownych i pysznych deserów? A dodatkowo jeśli są proste do wykonania – to pełnia szczęścia! Takim pewniakiem jest właśnie Tiramisu. I jeszcze mała uwaga dla lubiących eksperymentować – jadłam już wariacje z serkiem „Bieluch”, z ubijaną śmietaną… i wiem jedno – nic nie zastąpi dobrego serka Mascarpone i jajek! Zatem do dzieła!

Składniki:

• 2 opakowania podłużnych biszkoptów
• 50 dag mascarpone
• 4 jajka
• 4 łyżki drobnego cukru kryształu lub cukru pudru
• 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
• 50 ml likieru amaretto
• 2 łyżki ciemnego kakao

Wykonanie:

Kawę rozpuścić w niepełnych 2 szklankach ciepłej wody, dodać likier i ostudzić. Do żółtek wsypać 2 łyżki cukru i utrzeć mikserem na puszysty krem (ucierać przez kilka minut – aż zrobi się kremowo-białe). Dodać mascarpone i wymieszać delikatnie miksując.

Do białek dodać szczyptę soli i ubić na bardzo sztywną pianę. Stopniowo wsypywać pozostały cukier cały czas ubijając. Ubijać jeszcze przez kolejne 3 minuty, a następnie połączyć z masą mascarpone delikatnie mieszając.

Połowę biszkoptów na moment zanurzać w kawie. Układać w naczyniach lub w jednym większym naczyniu szklanym lub ceramicznym. Wyłożyć połowę kremu i posypać przez sitko połowę kakao. Ułożyć drugą warstwę powtarzając nasączanie biszkoptów i układanie kremu. Na końcu delikatnie przyprószyć kakao.

Deser włożyć na co całą noc do lodówki. Przed podaniem posypać tiramisu resztą kakao. Deser podawać schłodzony.

2 thoughts on “Tiramisu

Pozostaw odpowiedź Tyna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.