Szarlotka z Lenna
Tym razem idealne połączenie: wycieczka i dobre jedzenie. W czasie mega długiego weekendu majowego odwiedziliśmy okolice Jeleniej Góry. Mieszkaliśmy w przeuroczym miejscu. Okolica, piękne widoki, spokój i cisza to jednak nie jedyne zalety Pałacu Lenno. Największym jego atutem jest właściciel – Luk Vanhauwaer i przesympatyczna Pani Bernadeta Szewczyk. To dzięki jej talentowi mieliśmy okazje spróbować fantastycznych ciast i deserów. Na początek szarlotka, a wkrótce mus czekoladowy i sernik.
Przepis pochodzi z Pałacu Lenno, a wydrukował go magazyn Food & Friends.
Składniki:
- 6 żółtek
- 250g (kostka) margaryny palma
- 400g cukru
- 300g mąki pszennej
- 3 duże łyżki (kopiaste) śmietany 18%
- proszek do pieczenia
- 2 kg jabłek – najlepiej szara reneta
- Beza – 6 białek + 6 łyżek cukru
Wykonanie:
Margarynę, cukier i żółtka zmiksuj na jednolitą masę, potem dodawaj mąke, proszek do pieczenia oraz śmietanę.
Masę przełóż na dużą blachę (40 x 30 cm) wyłożona papierem do pieczenia.
Jabłka zetrzyj na grubych oczkach tarki, dokładnie wymiesza z cukrem i wyłóż na ciasto. Piecz w temperaturze 175 stopni przez 1 godzinę.
Beza – białka ubij na sztywno z cukrem pudrem i wyłóż na upieczone ciasto. Piecz jeszcze 15-20 minut w temperaturze 150 stopni.