Szarlotka z Lenna

Tym razem idealne połączenie: wycieczka i dobre jedzenie. W czasie mega długiego weekendu majowego odwiedziliśmy okolice Jeleniej Góry. Mieszkaliśmy w przeuroczym miejscu. Okolica, piękne widoki, spokój i cisza to jednak nie jedyne zalety Pałacu Lenno. Największym jego atutem jest właściciel – Luk Vanhauwaer i przesympatyczna Pani Bernadeta Szewczyk. To dzięki jej talentowi mieliśmy okazje spróbować fantastycznych ciast i deserów. Na początek szarlotka, a wkrótce mus czekoladowy i sernik.

Przepis pochodzi z Pałacu Lenno, a wydrukował go magazyn Food & Friends.

Składniki:

  • 6 żółtek
  • 250g (kostka) margaryny palma
  • 400g cukru
  • 300g mąki pszennej
  • 3 duże łyżki (kopiaste) śmietany 18%
  • proszek do pieczenia
  • 2 kg jabłek – najlepiej szara reneta
  • Beza – 6 białek + 6 łyżek cukru

Wykonanie:

Margarynę, cukier i żółtka zmiksuj na jednolitą masę, potem dodawaj mąke, proszek do pieczenia oraz śmietanę.

Masę przełóż na dużą blachę (40 x 30 cm) wyłożona papierem do pieczenia.

Jabłka zetrzyj na grubych oczkach tarki, dokładnie wymiesza z cukrem i wyłóż na ciasto. Piecz w temperaturze 175 stopni przez 1 godzinę.

Beza – białka ubij na sztywno z cukrem pudrem i wyłóż na upieczone ciasto. Piecz jeszcze 15-20 minut w temperaturze 150 stopni.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Desery i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *