Ryba w sosie krewetkowo-kurkowym

Niesamowita mieszanka smaków: krewetki, kurki, pomidory, czosnek i ryba. Na wspomnienie aż ślinka cieknie. Przepis pochodzi z jednego z programów Travel Channel.

Składniki:

  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • krewetki – najlepiej w całości, ew. obrane ale surowe (szare, nie różowe)
  • kurki
  • ryba (idealna byłaby żabnica, ew. inna ryba morska z białym, zbitym mięsem)
  • śmietana do sosu
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
  • masło, olej

Wykonanie:

Zacznij od przygotowania bulionu z krewetek. W rondlu zeszklij drobno posiekaną cebulkę i wyciśnięty czosnek, dodaj przecier pomidorowy i podsmażaj mieszając przez 1-2 minuty. Dodaj krewetki i podsmażaj przez kolejne kilka minut, po czym dolej zimnej wody (poniżej poziomu krewetek – tak na 1/2-2/3 wysokości) i niech się dusi przez kilka minut na małym ogniu.

Teraz kolej na rybkę. Najlepsza byłaby żabnica, bo ma zbite i zarazem delikatne mięso. Jako że jest raczej trudno dostępna, to możesz zastąpić ją inną rybą morską. Ważne żeby miała grube filety (będziemy je kroić w poprzek) i nie rozpadła się przy smażeniu (dorsz się świetnie sprawdza w tej roli).

Filet pokrój na 3-4cm plastry i obsyp solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej masło z odrobiną oleju. Kiedy masło przestanie skwierczeć połóż na patelni rybę i obsmażaj po 3-5 minut z każdej strony (zależnie od grubości).

A teraz finał: na roztopione masło wrzuć kurki i podsmażaj przez kilka minut. Dodaj szczyptę soli i pieprzu i zalej bulionem z krewetek. Dodaj śmietanę, dokładnie wymieszaj i delikatnie włóż rybę. Posyp szczypiorkiem, dodaj krewetki i gotowe.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Obiady, Ryby i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *