Rukola, kurczak i miód, czyli sałatka doskonała

Fantastyczna eksplozja smaków – tego nie da się opisać, trzeba po prostu spróbować. Przepis oparty na zasłyszanych gdzieś w pracy opowieściach z Włoch, po kilku udoskonaleniach stał się naszym ulubionym daniem… szczególnie, że Lidl regularnie zaopatruje nas w świeżutką rukolę. :]

Składniki (na 4 osoby):

  • 1 opakowanie rukoli (zazwyczaj 125g)
  • 2 piersi z kurczaka (lub 1 z indyka), pokrojone w kostkę
  • 100-150g sera żółtego (gouda, ementaler, ciekawie komponuje się też oscypek), pokrojonego w kostkę
  • ogórek, pokrojony kostkę
  • 3-4 łyżki miodu
  • musztarda (rodzaj zależnie od upodobań, konsystencja najlepiej kremowa, bez widocznych ziaren gorczycy)
  • parmezan lub inny twardy ser długo dojrzewający
  • olej i oliwa z oliwek
  • zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, pieprz i odrobina chilli

Wykonanie:

Kurczaka zasyp przyprawami, wymieszaj i wstaw do lodówki na min. godzinę (no chyba, że umierasz z głodu, wtedy nie czekaj). Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj kurczaka. Gdy po chwili zrobi się biały dodaj miód. Smaż mieszając i utrzymując wysoką temperaturę aż kurczak będzie złoto-brązowy, pokryty skarmelizowanym miodem. Odstaw do przestygnięcia, co jakiś czas mieszając (szybciej wystygnie, i co ważniejsze nie sklei się).

Rukolę przepłucz pod bieżącą wodą, wysusz (no chyba że na opakowaniu piszą, że już umyli, co raz nam się zdarzyło) i wrzuć do dużej miski. Dodaj kurczaka, ogórka, ser i odrobinę przypraw (tych samych, co do kurczaka).

Do filiżanki dodaj kilka łyżeczek musztardy, łyżeczkę miodu, oliwę z oliwek i dokładnie wymieszaj. Opcjonalnie możesz dodać trochę soku z cytryny i wyciśnięty ząbek czosnku. Tak przygotowanym sosem polej sałatkę i wymieszaj. Po nałożeniu na talerz posyp startym parmezanem (świeżo startym – nigdy nie kupuj tartego sera!).

Sałatkę można modyfikować na wiele sposobów – bardzo dobrze komponują się wszelkiego rodzaju orzechy (włoskie, brazylijskie, pekan lub pistacje) przygotowane podobnie jak kurczak, czyli patelnia, odrobina oleju, łyżka miodu i smażymy mieszając aż miód się skarmelizuje.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przekąski, Sałatki i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

14 odpowiedzi na „Rukola, kurczak i miód, czyli sałatka doskonała

  1. aga-aa pisze:

    o tak sałatka doskonała i zarazem przepyszna

  2. Myślałem, że to jakaś ściema z sałatką doskonałą. Ale jak przeczytałem przepis, to już wiem, że święta prawda :) Aż mi ślinka pociekła po brodzie. Trochę kwaśne, trochę słodkie, trochę orzechowe, trochę mięsne, i orzeźwiający ogórek do tego. Ciekawe, czy jak dam syrop klonowy zamiast miodu, to będzie git? Bo nie przepadam za smakiem przysmażonego miodu, a słodka skorupka na mięsie to chyba gwóźdź przepisu. Oj, widzi mi się taka sałatka!

  3. Ania pisze:

    Mój nowohucki Lidl jest jakiś lewy: nie ma w nim rukoli, a jedna z pracownic tegoż sklepu zapytana o rukolę, zrobiła tak wielkie oczy, jakbym ją co najmniej zapytała czy sprzedają słonie :) Przepis na pewno wypróbuję, ale dopiero jak mi w ręce wpadnie rukola :)

    • Marek pisze:

      Panie w Leviatanie nie są wcale lepsze… ostatnio zapytana o pomidory w puszce spojrzała jak na wariatów – kto to widział pomidory do puszki upychać ;)

  4. Ania pisze:

    Sałatka faktycznie dobra, robiła dziś za obiad :)
    Celowo zamiast ogórków wkroiliśmy dojrzałe awokado. Ogórek zimą nie jest zbyt smaczny.
    Niestety rukoli nie znalazłam, więc zamiennie użyłam różnych gatunków sałaty też wyszło smaczne. Przypuszczam jednak, że rukola lepiej dopełnia ten bukiet smaków.

  5. Dałem jednak miód, dodałem octu balsamicznego i wyszło genialnie. Ale to jest dobre! Dziękuję za inspirację! Relacja z kradzieży przepisu tutaj: http://kuchnianagazie.blogspot.com/2012/02/saatka-z-rukola-i-indykiem-ale-taka-ze.html

  6. Ania S. (Wroclove) pisze:

    w poszukiwaniu menu na imieniny padło na tę sałatkę… :)
    jutro próba ;)

  7. Dorota pisze:

    Jakiego ogórka należy użyć?

    • Kasia pisze:

      Ogórek najlepiej taki, jaki jest aktualnie dostępny- teraz będzie to z pewnością długi szklarniowy. Pozdrawiam i smacznego :)

  8. Pingback: SAŁATKA Z RUKOLĄ I KURCZAKIEM - Przepisy dietetyczne online Przepisy dietetyczne online

  9. Dorota pisze:

    Sałatka rewelacja smakowała wszystkim SUPER Dziękuję za przepis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *