Racuchy z jogurtem greckim

Jakoś tak lubię jogurt grecki – delikatny i gęsty tak, że można go kroić – nie mogłem zatem zbyt długo opierać się pokusie przyrządzenia „pankejków” z ciasta na bazie tegoż właśnie jogurtu.

Składniki:

  • 400g jogurtu typu greckiego
  • 2 jajka
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 125g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki cukru
  • szczypta soli

Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy z roztopionym masłem i cukrem. Dodajemy jogurt, miksujemy, wrzucamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy ubite wcześniej białka i delikatnie mieszamy łyżką.

Na nieprzywierającej patelni smażyć można w zasadzie bez tłuszczu (ciasto zawiera masło) – ew. na niewielkiej ilości oleju. Przy okazji polecamy patelnie ceramiczne, które od kilku miesięcy budzą nieustający zachwyt w naszej kuchni. ;)

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przekąski i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

4 odpowiedzi na „Racuchy z jogurtem greckim

  1. Smakowicie się prezentują :)

  2. tutube pisze:

    a co to posypaliscie na racuszki ? rodzynki w jakims syropie ? sliwki ?

  3. tina pisze:

    Pyszne – polecam!
    Ja zrobiłam z mąką orkiszową i dodałam otręby ;)
    świetnie smażą się beza tłuszczu na patelni teflonowej, co jest ich wielkim atutem :D

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *