Racuchy z jogurtem greckim nalesniki z jogurtem greckim degusto - przepisy smaczne i proste

Racuchy z jogurtem greckim

Jakoś tak lubię jogurt grecki – delikatny i gęsty tak, że można go kroić – nie mogłem zatem zbyt długo opierać się pokusie przyrządzenia “pankejków” z ciasta na bazie tegoż właśnie jogurtu.

Składniki:

  • 400g jogurtu typu greckiego
  • 2 jajka
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 125g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki cukru
  • szczypta soli

Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy z roztopionym masłem i cukrem. Dodajemy jogurt, miksujemy, wrzucamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy ubite wcześniej białka i delikatnie mieszamy łyżką.

Na nieprzywierającej patelni smażyć można w zasadzie bez tłuszczu (ciasto zawiera masło) – ew. na niewielkiej ilości oleju. Przy okazji polecamy patelnie ceramiczne, które od kilku miesięcy budzą nieustający zachwyt w naszej kuchni. ;)

Racuchy z jogurtem greckim nalesniki z jogurtem greckim 1 degusto - przepisy smaczne i prosteRacuchy z jogurtem greckim nalesniki z jogurtem greckim 2 degusto - przepisy smaczne i proste

4 thoughts on “Racuchy z jogurtem greckim

  1. Pyszne – polecam!
    Ja zrobiłam z mąką orkiszową i dodałam otręby ;)
    świetnie smażą się beza tłuszczu na patelni teflonowej, co jest ich wielkim atutem :D

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.