Mus czekoladowy z Lenna

Co mogę napisać o smaku tego musu? To czysta poezja smaku, której nie da się opisać słowami… trzeba spróbować.

Przepis pochodzi z Pałacu Lenno, a wydrukował go magazyn Food & Friends.

Więcej o urokach Pałacu Lenno i okolic możecie przeczytać TUTAJ.

Składniki:

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 10 g cukru pudru
  • 300 g czekoladowej kuwertury Callebaut
  • 3-5 ml mleka

Wykonanie:

Czekoladę rozpuść w wodnej kąpieli (nie za gorącej); w międzyczasie ubij śmietankę z cukrem pudrem.

Zdejmij czekoladę z kąpieli i dodawaj do niej ubitą śmietankę, delikatnie mieszając aż do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Mus przełóż do pucharków i odłóż na 1 godzinę w chłodne miejsce (nie do lodówki, bo wyschnie!)

Ten wpis został opublikowany w kategorii Desery i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

4 odpowiedzi na „Mus czekoladowy z Lenna

  1. Pingback: Kasai – nie tylko o podróżach » Sielanka dolnośląska

  2. joanna pisze:

    Czy mogę prosić o informację, w którym numerze F&F znajdował się ten przepis?
    Pozdrawiam :)

  3. Marek pisze:

    Pojęcia nie mam – możliwe, że wiosennym… a może w którymś z ub. roku. ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *