Mega kanapki na śniadanie

 Takie kanapki pojawiły się w domu Kasi zainspirowane jakimś programem kulinarnym. Kiedy to było? Trudno powiedzieć – ale naprawdę bardzo dawno! Jednak przez te wszystkie lata zawsze smakowały jednakowo dobrze. Sos musztardowy jest ich niezaprzeczalnym atutem! Sprawdźcie sami.

Składniki dla 2ch osób:

  • 1 bagietka lub 2 bułki sztangielki
  • sos musztardowy
  • kilka listków sałaty lub kapusty pekińskiej
  • ogórek
  • szynka
  • pomidor
  • żółty ser
  • czosnek
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:
Ogórek, szynkę, pomidora, żółty ser i liście sałaty pokroić w niezbyt grube, długie paseczki. Takie w sam raz, żeby zmieściły się w naszych bułeczkach.

Jeśli mamy bagietkę trzeba pokroić ją na 15-20cm kanapki (sztangielki na pół). Następnie przekroić wzdłuż na pół i wybrać biały miąższ. Tak wydrążone bułeczki wysmarować w środku oliwą (niezbyt wiele – wystarczy łyżeczka na bułeczkę) i natrzeć wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie wstawić na blasze do piekarnika – tak żeby się lekko zagrzały i zrobiły chrupiące. Nie można przesadzić, bo zrobią się za suche.

Po wyjęciu z piekarnika układać w bułeczkach na przemian wszystkie składniki polewając sosem musztardowym, a na końcu posypując sałatą. Tak nadzianą bułeczkę przykrywamy wieczkiem i pałaszujemy ze smakiem.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przekąski, Śniadania i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Mega kanapki na śniadanie

  1. Pingback: Sos musztardowy do wszystkiego | degusto – smacznie i prosto

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *