Kulebiaczek

Kulebiak to smak z dzieciństwa. Moja mama często piekła to nietypowe połączenie ciasta drożdżowego z pikantnym nadzieniem z kiszonej kapusty. Tym razem odważyłam się sama upiec i odświeżyć wspomnienia. Przepis na cisto drożdżowe pochodzi jednak od znajomej Pani Izy, która poleciła mi je jako najlepsze ciasto drożdżowe na świecie (wkrótce pojawi się też na Degusto w słodkiej postaci).

Składniki ciasto:

  • 50g drożdży
  • ok. 1/4 litra mleka ciepłego
  • 500g mąki
  • 150g masła
  • 2 całe jajka
  • 6 – 7 żółtek
  • 1/4 szklanki cukru

Składniki na farsz:

  • 500g kapusty kiszonej
  • 200-250g pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średnie cebule
  • przyprawy: pieprz ziołowy, oregano, majeranek, pieprz naturalny

Wykonanie:

Drożdże pokruszyć, zalać ciepłym mlekiem , dodać 2 łyżeczki cukru i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (my wstawiliśmy do uchylonego piekarnika ustawionego na temp. 35 stopni).

Masło roztopić w małym garnuszku. Jajka i żółtka utrzeć z cukrem na puch.

Do masy jajecznej dodać mąkę i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ręką. Dodać roztopione masło i wyrabiać tak długo aż będzie odchodzić od reki. Jeśli jest za rzadkie, można podsypać mąką – ale nie za dużo. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką – nawet na godzinę (może być ww. piekarnik, tylko trzeba zadbać o miejsce na wyrośnięcie – nam wyszło jakieś 10cm ponad miskę) .

Teraz jest czas na przygotowanie farszu. Pieczarki i cebulę obrać i drobno pokroić. Czosnek wycisnąć przez praskę. Na rozgrzanym oleju smażyć cebule, dodać czosnek a następnie pieczarki. Smażyć aż odparuje woda z pieczarek. Przyprawić ulubionymi przyprawami. Na końcu dodać kapustę kiszoną i jeszcze trochę smażyć. Można ją też wcześniej pokroić – ale nie za drobno.

Wyrośnięte ciasto jeszcze trochę przemiesić ręką. Następnie uformować płaski placek i rozłożyć na nim farsz. Zawinąć jak strudla i włożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. My piekliśmy w podłużnej formie i w okrągłej z dziurką. Ciasto po wierzchu można posmarować żółtkiem i posypać np. naszą ulubioną czarnuszką.

Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni, na 45 minut.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Chleby, Przekąski i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Kulebiaczek

  1. Pingback: Drożdzowe bułeczki z orzechami | degusto – przepisy smaczne i proste

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *