Kokilki Ani – czyli czekoladowa rozkosz

Jesień to chyba dobra pora żeby wieczorem rozkoszować się boskim smakiem czekolady.  Kokilki Ani jedliśmy wiele razy – jednak dopiero teraz sami zdecydowaliśmy się na ich zrobienie. I jeszcze mała uwaga – nie ma w nich ani grama mąki :)

Składniki potrzebne na 6 kokilek:

  • 2 czekolady gorzkie  ( mogą tez byc smakowe – np ze skórką z pomarańczy (np. Alpen Gold)
  • 100g masła
  • 5 jajek
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli
  • skórka pomarańczowa

Wykonanie:

Masło i czekoladę rozpuść w garnku zanurzonym w kąpieli wodnej. Można tez bezpośrednio, ale musisz uważać żeby czekolada się nie przypaliła. Gdy się rozpuszczą – odstaw do wystygnięcia.

Jajka zmiksuj na puszystą masę. Wymieszaj cukier, kakao i sól i stopniowo dodawaj do masy jajecznej ciągle miksując. Na koniec dodawaj po łyżce ostudzonej czekolady z masłem.

Masa powinna mieć konsystencje gęstego kremu. Rozkładaj do kokilek tak aby nie zajmowało więcej niż połowę objętości – ciasto wyrasta!

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni na ok 10 minut. Najlepiej obserwuj ciasto – powinno być ścięte z wierzchu a w środku pozostać płynne.

Na koniec zjadamy rokoszując się boskim smakiem :D

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Desery i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Kokilki Ani – czyli czekoladowa rozkosz

  1. Mariola pisze:

    czekoladowa rozkosz w małych salaterkach:P,muszę w końcu je zrobić ,ja rozpuszczam czekoladę Fin Carne z Lidla bo jest idealna do wypieków.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *