Kardamonowa chałka

Ostatnio pasjami kolekcjonuje przepisy na ciasta drożdżowe. Tym razem kolejny pewniak –  ciasto jest niesamowicie aromatyczne, puszyste i pyszne. Na nowo odkryłam też kardamon który od jakiegoś czasu leżał zapomniany w naszej szafce. Tym razem inspiracją znowu był blog Moje Wypieki.

Składniki:

  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 ml letniego mleka
  • szczypta soli
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 łyżka zmielonego kardamonu (lub nasionek zmiażdżonych w moździerzu)
  • 2 duże jajka, roztrzepane (3/4 do ciasta i 1/4 do posmarowania przed pieczeniem)
  • 650 – 700 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 50 g rodzynków
  • skórka pomarańczowa
  • 30 g płatków migdałów, do oprószenia

Wykonanie:

Z drożdży, letniego mleka, 2 łyżeczek cukru i szczypty soli zrób rozczyn i zostaw do wyrośnięcia w cieple.

Mąkę przesiej, dodaj do niej rozczyn, kardamon, cukier, roztrzepane jajka (dodaj 3/4 ilości roztrzepanych jajek) i wyrób, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz, rodzynki i pokrojoną skórkę pomarańczową.

Ciasto wyrabiaj tak długo, by było miękkie i elastyczne. W razie konieczności dosyp mąki – nie więcej niż 3 łyżki. Z ciasta uformuj kulę, włoż do oprószonej mąką miski, przykryj szczelnie folią i wstaw do lodówki na całą noc.

Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części. Z każdej z nich uformuj wałeczek o długości około 50 cm i zapleć warkocz układając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj lnianą ściereczką i pozostaw w cieple do podwojenia objętości (około 30 minut).

Po wyrośnięciu wierzch posmaruj pozostałym roztrzepanym jajkiem, oprósz migdałami i cukrem.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 200ºC przez około 25 minut, do złotego brązu.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Chleby, Ciasta, Śniadania i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Kardamonowa chałka

  1. BabaLuca pisze:

    tak pięknie wygląda, że zaśliniłam klawiaturę – przepis kieruję na początek kolejki – do zrobienia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *