Francuska tarta z porami

Czasem to lodówka natchnie nas do gotowania. Tak było w tym przypadku – miałam w lodówce dwa pory i ciasto francuskie…

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • dwa pory – tylko białe końcówki
  • średnia cebula
  • dwa ząbki czosnku
  • trzy pieczarki (ja mam zazwyczaj mrożone – pokrojone)
  • dwie łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • dwa jajka
  • starty żółty ser
  • masło do smażenia
  • przyprawy – pieprz, sól, zioła prowansalskie, kurkuma

Wykonanie:

Cebulkę obrać i pokroić w kostkę, czosnek wycisnąć. Smażyć na maśle aż cebula będzie szklista. Pory pokroić dość cienko w plasterki – dodać do cebuli. Doprawić przyprawami. Wrzucić pokrojone pieczarki i jeszcze przez chwile smażyć.

W miseczce rozkłócić widelcem dwa jajka, dodać dwie łyżki jogurtu naturalnego i żółty ser. Wymieszać i dodać trochę soli i ziół – oregano lub prowansalskie.

Cisto francuskie rozłożyć na blasze – zawinąć brzegi tak, żeby powstało zagłębienie na nadzienie. I teraz są dwie szkoły – można ciasto wstępnie podpiec przykrywając pergaminem i wysypując fasole żeby zbytnio nie wyrosło, albo na surowe ciasto nakładać nadzienie. W tym drugim przypadku jest ryzyko, że pod nadzieniem ciasto nam nie wyrośnie. Ja tym razem podpiekałam – trzeba poczekać do lekkiego zrumienienia – bez termoobiegu temp ok  200 stopni.

Wyjmujemy ciasto z piekarnika – nakładamy nadzienie z porów i zalewamy żółtkami z jogurtem. Wstawiamy na krótko do piekarnika – 15-20 minut (200 stopni + termoobieg). Tak żeby ser się roztopił i jajka ładnie zapiekły. Najlepiej smakuje na ciepło.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przekąski i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

6 odpowiedzi na „Francuska tarta z porami

  1. Ania pisze:

    Akurat zostały mi 2 pory i się zastanawiałam co z nimi zrobić. Jutro biegnę więc po ciasto francuskie i robię Waszą tartę :)

  2. Ania z Wrocławia :) pisze:

    zapowiada się całkiem apetycznie :)
    pozdrowienia :)

  3. Uwielbiam wykwintne tarty, na pewno niedługo wypróbuję. I jak tak patrzę na przepis jest naprawdę przyjemny i prosty.

  4. Ola pisze:

    A to nie byla moja lodowka??? Bo w mojej tez wlasnie leza dwa pory;P A ciasto francuskie w zamraalniku:)

    A szynka sam pryszla???

  5. Ania pisze:

    Zrobiłam :) Zapomniałam o czosnku, dorzuciłam salami, ale i tak wyszła pyszna. Dzięki za super przepis :)

  6. Kasia pisze:

    Ogromnie się cieszę że przepis inspiruje tak wiele osób!
    Aniu – super – ja też uwielbiam spontaniczność w kuchni i zawsze uważam, że przepisy są właśnie po to, żeby dorzucić do nich coś swojego :)
    Olu – ja optuje za tym, żeby w lodówce zawsze było ciasto francuskie :) A szynka niekoniecznie musi przypełznąć – może być wersja wegetariańska :)
    Aniu z Wrocławia – nadal czekam na następne smakołyki od Ciebie! :)
    Kasiu – podziwiam Twojego bloga, miło mi, że nas odwiedziłaś – pozdrawiam serdecznie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *