Deser z ciasta francuskiego, gruszek i karmelu

Tym razem smakołyk którego chyba nigdy bym sama nie zrobiła… Czytając przepisy mam coś takiego, że albo od razu mam ochotę biec do kuchni, albo podświadomie stwierdzę – dobre, ale… Co zatem przesądziło, że ten deser zagościł w naszym domu? To że go jadłam zanim zobaczyłam przepis! Nie pamiętam co ostatnio tak bardzo mi smakowało i jednocześnie było tak zaskakujące!! Niestety nie da się skosztować tego deseru przez internet… W momencie publikacji tego wpisu będzie też o nim tylko wspomnienie w naszej kuchni – nie macie więc wyjścia: musicie uwierzyć mi na słowo, szybciutko biec do kuchni i go skomponować. Przepis pochodzi z bloga Menu Poproszę a jego autorkę możecie też znaleźć tutaj: La cuisine de Caro.

Składniki:

  • 1/2 ciasta francuskiego (gotowe, nie mrożone!)
  • 5 gruszek
  • 2-3 szczypty cynamonu
  • kieliszek Porto
  • 300g cukru
  • wody – tak do zakrycia cukru już w rondlu o 1 palec
  • 100ml śmietany 30%
  • 80g masła
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 szczypty fleur de sel

(na 6 porcji w miseczkach deserowych lub kokilkach)

Wykonanie:

W oryginalnym przepisie cisto francuskie dzielimy na tyle porcji ile mamy miseczek. Trzeba też pamiętać żeby przyciąć je tak żeby pasowały do naczyń jakie mamy – rozkładamy na blasze i pieczemy. Ja jednak ciastem wyłożyłam kokilki i w nich upiekłam ciasto do zrumienienia – 180 stopni przez ok 15-20 minut.

Teraz zabieramy się za gruszki – obierz je i pokrój w średnia kostkę. Następnie podsmaż na patelni dodając odrobinę cynamonu. Teraz dodaj Porto… albo Pigwówkę. Wszystko razem smaż ok. 5 minut – tak żeby gruszki pozostały w kawałkach.

Następnie rozłóż gruszki do naczynek z ciastem.

W rondlu zagotuj cukier z wodą, ciągle mieszając aż cukier osiągnie ciemno rudy kolor. Zdejmij rondel z ognia, dodaj masło i śmietanę. Dobrze wymieszaj i postaw z powrotem na gaz. Utrzymuj na wysokim ogniu przez 3 minuty, cały czas mieszając. Po tym czasie wsadź dno rondla do zimnej wody tak, aby zatrzymać proces gotowania.

Dodaj ocet jabłkowy i fleur de sel. Wymieszaj i polej tym karmelem gruszki.

Ten deser należy jeść minimum po 4 godzinach od zrobienia ale najlepiej jest go zjeść dnia następnego. Najlepiej go podawać z mocną czarną kawą czy też czarną herbatą.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Desery i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *