Czerniak pod pierzynką

 Inspiracją dla tego przepisu była propozycja szefa kuchni Hotelu Radisson Blu w Krakowie – Stanisława Bobowskiego, na karpia orientalnego. Nasza wersja jest dość mocno zmodyfikowana – jednak efekt końcowy jest fantastyczny! :)

 Składniki:

  • dorsz lub czerniak – 3 filety
  • 2 łyżki harissy
  • 1 łyżka miodu
  • 40 dag orzechów brazylijskich
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka świeżego kopru
  • 1 łyżeczka sosu ostrygowego

Wykonanie:

Orzechy upraż na patelni i zmiel w maszynce do orzechów. W miseczce wymieszaj orzechy z pozostałymi składnikami – łyżką pokrojonego koperku, 1 –2 łyżki harissy, 1 łyżeczka sosu ostrygowego, 1 łyżka miodu, rozgnieciony ząbek czosnku (można też wszystkie składniki zemleć blenderem).

Rybę połóż w brytfance i przykryj powstałą panierką. Całość wstaw do lodówki na 1 godzinę, by się zamarynowało. Następnie rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez około 25 min bez przykrycia, aż ryba będzie chrupiąca.

A dla tych, którzy chcą zrobić wersje oryginalną, podaję składniki na Karpia w stylu orientalnym:

  • 200 dag karpia
  • 40 dag orzechów ziemnych
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka pokrojonej świeżej kolendry
  • 1-2 łyżki sosu sweet chilli
  • 1 łyżeczka sosu rybnego (zamiast soli)
  • szalotka (najlepiej bananowa)
Ten wpis został opublikowany w kategorii Obiady, Ryby i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *