Ciasto orzechowe z wiśniami

To ciasto zagadka… Kiedy pierwszy raz je jadłam, zupełnie nie wpadłam na to, że są w nim orzechy. Dzięki temu, że wcześniej uprażymy orzechy w piekarniku ciasto ma niesamowity smak!

Składniki:

  • 2 szklanki orzechów włoskich
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2/3 kostki masła
  • 5 łyżek mleka
  • aromat migdałowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • domowe wiśnie z konfitury – 4 łyżki
  • polewa czekoladowa
  • szczypta soli

Wykonanie:

Orzechy włoskie wyprażyć – najlepiej rozrzucić je na blasze i włożyć do nagrzanego piekarnika na 15 minut (180 stopni). Następnie zemleć.

Masło utrzeć z cukrem, orzechami, szczyptą soli. Ucierając dodawać po jednym jajku. Następnie do masy dodawać mąkę, proszek do pieczenia, mleko i aromat.

Na końcu dodać wiśnie (mogą być też inne owoce) i delikatnie wymieszać łyżką.

Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.

 

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Desery i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

3 Responses to Ciasto orzechowe z wiśniami

  1. Tyna pisze:

    Takie połączenie musi się świetnie sprawdzać! Poproszę kawałek:)

  2. Załamana pisze:

    Co za durny przepis!Pisze, aby orzechy „uprazyć w piekarniku w 180 stopniach”!W świątecznym zamieszaniu nie zwróciłam na to uwagi i spaliłam 2 szklanki orzechów!Kto to wymyśla,przecież to pewne było,że się spalą!

    • Marek pisze:

      Przykro nam z powodu tej orzechowej katastrofy, ale cóż… w świątecznym zamieszaniu warto korzystać z różnego rodzaju przypominaczy, jak choćby minutnik w piekarniku. ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *