Zielone dim sum – czyli pierożki z Chin

Chyba wszyscy, którzy odwiedzili Państwo Środka musieli skosztować pierożków dim sum. To jedna z popularniejszych potraw dostępnych na ulicach i w maleńkich barach. Co ważne, znajdziemy je zarówno w Pekinie, Szanghaju, Hong Kongu jak też w innych, mniejszych miastach. A już mnogość rodzajów nadzienia może przyprawić o zawrót głowy! Pierwsze pierożki zjedliśmy w Pekinie, ale chyba najlepsze odkryliśmy w Xi’an! Po ponad roku, w końcu odważyłam się zmierzyć z lepieniem dim sum. Efekty przerosły nasze oczekiwania! Polecam – to niesamowicie proste i bardzo efektowne danie! Tu mamy mało ortodoksyjną jego wersje.

Ciasto:

  • 200 g mąki poznańskiej
  • 1 jajko
  • pół szklanki ciepłego mleka (lub tyle ile zabierze)
  • garść szpinaku mrożonego (mieliśmy go w takich brykietach, ok 50 g)*
  • sól

Nadzienie:

  • 1 opakowanie mięsa mielonego,
  • średnia cebula,
  • 1 jajko,
  • 2 ząbki czosnku,
  • dwa liście kapusty pekińskiej,
  • garść makaronu ryżowego,
  • przyprawy wedle zamiłowań i upodobań – pieprz, sól, pieprz ziołowy, oregano, majeranek, sos sojowy…

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto.* Zostawić owinięte w folię spożywczą (przed zawinięciem oprószyć mąką żeby się nie przykleiło) na ok. godzinę w lodówce.

W tym czasie przygotować farsz. Cebulę posiekać w kostkę (my dodatkowo ja podsmażyliśmy na oleju) a czosnek wycisnąć. Kapustę pekińską drobno pokroić. Makaron ryżowy zalać gorącą wodą na 5 min (wg. przepisu na opakowaniu) i pokroić na ok. 1 cm paseczki. Dobrze wymieszać mięso mielone, jajko, cebulę, czosnek, kapustę pekińską, makaron ryżowy, sos sojowy i przyprawy.

Ciasto rozwałkować dość cienko. Wykrawać z niego krążki o średnicy ok. 8 cm. Nakładać łyżeczką na każdy z nich farsz i formować zgrabne saszetki. Jak to zrobić możecie podglądnąć na naszym nagraniu z Szanghaju:

Gotowe pierożki umieszczamy w naczyniu do gotowania na parze i czekamy ok. 7- 9 min.

Podawać gorące.

* Oczywiście można zrobić też klasyczne ciasto pierogowe, bez szpinaku. :)

Ten wpis został opublikowany w kategorii Obiady, Orientalne, Pierogi, Wideo i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

4 odpowiedzi na „Zielone dim sum – czyli pierożki z Chin

  1. Pingback: Kasai » Pierogowy weekend

  2. kuba pisze:

    lubie chinszczyzne musze sprobowac tych pierozkow

  3. chiiu pisze:

    a sosik do tego macie jakiś przepis ? :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *