Czerwone śledzie czerwone sledzie degusto - przepisy smaczne i proste

Czerwone śledzie

Lubicie śledzie? Ja dopiero od niedawna. Po krótkim epizodzie z dzieciństwa, kiedy wyjadałam słone śledzie moczone w wodzie, przyszedł etap zdecydowanej niechęci… Przełom nastąpił gdy zjadłam czerwone śledzie przygotowane przez moją mamę! Fantastyczny czerwony, pikantny sos, z lekka nutką słodyczy śliwki – przekona chyba każdego śledziowego sceptyka…

Składniki:

  • 2 tacki śledzi Matiasów (albo słoik – tylko w oleju, nigdy z octu!)
  • 2 cebule
  • koncentrat pomidorowy (albo pomidory z puszki)
  • duża łyżka powidła śliwkowego
  • garść rodzynek
  • 4 suszone śliwki
  • połowa świeżej papryki
  • łyżka miodu
  • przyprawy (pieprz, zioła – według zamiłowań i upodobań)
  • olej do smażenia
  • harissa – ostra pasta z ostrej papryki

Wykonanie:
Cebule pokroić w talarki i podsmażyć na oleju na złoto. Dodać koncentrat pomidorowy (lub pomidory z puszki). Smażyć przez chwilę stale mieszając. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, śliwki, rodzynki, powidło śliwkowe, miód.

Wymieszać i dodać przyprawy do smaku i nieco harissy (uwaga bo jest bardzo ostra). Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodać nieco wody i chwilkę podusić.

Odstawić i wystudzić. Śledzie pokroić w kostkę i wymieszać z zimnym sosem. Najlepiej smakują na drugi dzień, jak się nieco „przegryzą”.

Czerwone śledzie czerwone sledzie 1 degusto - przepisy smaczne i prosteCzerwone śledzie czerwone sledzie 2 degusto - przepisy smaczne i proste

2 thoughts on “Czerwone śledzie

  1. A ja Kasiu zawsze byłam fanką śledzi. Mama przeze mnie musiała w ciązy będąc polubić śledzie. A wiec jak widać są one ze mną od zarania moich dziejów. Mam sporo przepisów na śledzie. U mnie na blogu znajdziesz dwa najbardziej ulubione: na czerwono (zwane też po rosyjsku) i białe.
    http://winebread.blogspot.com/2011/12/christmas-eve-dish-1-red-herrings.html
    http://winebread.blogspot.com/2011/12/christmas-eve-dish-2-white-herring.html

Skomentuj Ola Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.