Tortilla idealna
Sprawdziliśmy kilka przepisów na tortille aż w końcu trafiliśmy na idealny – prosty, szybki i z fantastycznym efektem końcowym. Wielu powie, że placki tortilli można dostać w każdym niemal sklepie, dużo nie kosztują i nie ma sensu robić. Cóż… polecam sprawdzić co mają w składzie poza mąką i wodą. ;)
Składniki (na 6-8 placków):
- 2 szklanki mąki (ok. 250g)
- smalec – 1cm odkrojone z kostki
- szklanka gorącej wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Przepis, na którym bazujemy, znaleźliśmy na blogu Passionfruit.
Do miski wlej szklankę gorącej wody i rozpuść w niej smalec. Kiedy trochę przestygnie (na tyle by nie poparzyć przy wyrabianiu ciasta) dodaj sól i mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wyrób ciasto, w razie potrzeby dodając mąki lub wody – wyrobione ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do ręki.
Rozgrzej patelnię do naleśnikóe. Z ciasta formuj kulki, następnie rozwałkuj jej na placuszki o średnicy dostosowanej do wielkości patelni. Grubość ciasta zależnie od indywidualnych upodobań. Jeśli chodzi o technikę samego smażenia, to: smażymy na sucho, kilkukrotnie obracając w trakcie smażenia. Trzeba uważać żeby nie przypalić, najlepiej zdjąć gdy po obu stronach lekko się zrumieni.
Jeśli przetrzymasz zbyt długo na patelni, to tortille zrobią się twarde i kruche – do większości zastosować lepiej by były elastyczne (kluczowy jest tutaj dodatek smalcu) – łatwiej zawijać, itp. Mąka może być zwykła, pszenna. Można też dodać mąki kukurydzianej, ale nie jest to niezbędny składnik.