Tarta jabłkowa na opak
Tym razem znowu bajecznie prosty i szybki przepis na osłodzenie sobie życia. Po raz kolejny wykorzystamy tutaj ciasto francuskie (jeśli jeszcze tego nie wiecie, to powinniście zawsze w lodówce je mieć – polecamy to nie mrożone z Lidla lub Biedronki ;). Przepis pochodzi z fantastycznego miesięcznika Ruczaj Cafe od pana Mikołaja Mańko.
Składniki:
- 1 gotowy arkusz ciasta francuskiego (arkusz o wadze 375 g i wymiarach 35 x 22,5 cm)
- 5 – 6 jabłek (najlepsza koksa)
- 1/3 kostki masła
- łyżka cukry pudru
- pół łyżeczki cynamonu
Wykonanie:
Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki. Na patelni roztopić masło, dodać do niego cukier i cynamon – zamieszać. Włożyć kawałki jabłek. Smażyć mieszając 10 min tak aby owoce zostały powleczone syropem ze wszystkich stron.
Tak przygotowane jabłka gęsto ułożyć w formie do pieczenia. Następnie przykryć je płatem ciasta delikatnie upychając jego końce na brzegach formy. Widelcem zrobić nakłucia na całej powierzchni ciasta (można też upiec kilka małych szarlotek w kokilkach lub tarteletkach).
Włożyć do nagrzanego piekarnika – piec 20 min w temp 200 st.
Gotową tartę przewrócić dnem do góry przy przekładaniu na talerz lub tace.
Rewelacja! Na pewno wykorzystam ten przepis :)