Łososiowe zawijańce w cieście francuskim
Superszybka i całkiem efektowna przekąska z łososiem. Oczywiście na gotowym cieście francuskim, czyli naszej ulubionej bazie do szybkich przekąsek.
Składniki (dla 4ch osób):
- 300g łososia norweskiego wędzonego na zimno
- 1 gotowe ciasto francuskie
- oscypek, ew. inny ser żółty
- oregano i tymianek
Wykonanie:
Łososia pokrój na grube słupki (w rozmiar zbliżony do parówki). Każdy słupek zawijasz w pasek ciasta francuskiego tworząc coś w rodzaju dużego pieroga, ale tak by nie było w środku powietrza (ciasto ma przylegać do ryby). Następnie kroisz rybę z ciastem na plasterki (nie przecinaj ciasta do końca) i wywijasz poszczególne kawałki na przemian (zobacz na zdjęcia poniżej).
Tak przygotowane placuszki posypujesz startym oscypkiem i ziołami, a potem do piekarnika: 15-20 minut w 200°C z termoobiegiem.
FANTASTYCZNE !!!
proste , szybkie – a efekt wprost genialny :)
Podoba mi sie to!
Nominowałam Waszego bloga do Liebster Blog. Jeśli macie ochotę wziąść udział w tej zabawie to zapraszam po pytania do mnie na bloga: http://kulinarne-rozkosze.blogspot.com/2012/11/liebster-blog.html :)
Czyżby pomysł podpatrzony u mnie ?
Źródłem inspiracji było zdjęcie znalezione tutaj: http://stylowi.pl/2010990 ;)