Kotleciki z kaszy jaglanej
Chyba wszyscy już wiedzą jak zdrowa jest kasza jaglana. Ja ciągle poszukuję przepisów w których kasza będzie smakować niecodziennie. Kotleciki z bloga Zdrowo Zakręcona zachwyciły nas ogromnie! Ja zmieniłam nieco ten przepis. Ciekawe pomysły na dania z kaszy jaglanej znajdziecie też na Kaszomania.
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (musi być zimna)
- 7 brykietów mrożonego szpinaku
- 10 pieczarek
- 1 średnia cebula
- dwie łyżki śmietany lub jogurtu (do szpinaku)
- 2 ząbki czosnku (do szpinaku i pieczarek)
- kilka kropel cytryny do pieczarek
- masło lub olej do smażenia
- 1,5 łyżki mąki
- 1 jajko
- 3 łyżki startego parmezanu
- 1 łyżka sosu sojowego
- do panierowania bułka tarta lub sezam
- po pół łyżeczki czosnku niedźwiedziego, kurkumy, pieprzu ziołowego lub według uznania, sól, pieprz
Wykonanie:
Na rozgrzany tłuszcz wrzuć pokrojoną cebulę, gdy się zeszkli dodaj czosnek. Podsmaż trochę i dodaj drobno pokrojone pieczarki. Na patelni skrop pieczarki kilkoma kroplami cytryny – pieczarki nie ściemnieją. Smaż wszystko aż pieczarki odparują wodę. Na koniec dodaj przyprawy. Wystudź.
Zamrożony szpinak wrzuć do garnka, smaż chwilkę aż odparuje woda. Dodać pół łyżki masła i czosnek wyciśnięty przez praskę. Smaż jeszcze chwilę i dodaj śmietanę (lub jogurt). Dopraw do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru. Wystudź.
Do miski wsyp ugotowaną i wystudzoną kaszę, pieczarki, szpinak. Dodaj jajko, mąkę, starty parmezan, sos sojowy i przyprawy. Wszystko dobrze wymieszaj. Formuj małe kotleciki i obtaczaj w panierce – może być bułka tarta lub sezam. Smaż z obu stron na rozgrzanym oleju – aż będą przypieczone. Można tez zapiekać w piekarniku.
A w którym momencie sos sojowy? Właśnie jestem w trakcie pichcenia i trochę nie wiem :(
Poprawione! Powinien być dodany na koniec, z przyprawami. Pozdrawiam i smacznego!