Karpatka
Są takie ciasta, do których podchodzę z wielką nieśmiałością. Tak miałam z Karpatką. Kiedyś, wiele lat temu wypiekałam radośnie karpatki i ptysie razem z moja mamą. Aż nadszedł ten dzień, że coś nie zadziałało i ciasto na karpatkę i ptysie przestało nam wychodzić. Tak po prostu. Od tego czasu nawet nie rzuciłam okiem w stronę karpatkowego przepisu. Tymczasem niedawno, nasza Malwinka, fanka budyniu, odkryła na opakowaniu budyniu przepis na to ciasto. I jak się pewnie domyślacie, koniecznie chciała zrobić. Tym odważnym, który podjął wyzwanie i zmierzył się z karpatką był Marek. Oczywiście z pomocą Malwinki. I wiecie co? Wyszło idealne ciasto!
Składniki ciasta
- 250 ml wody
- 150 g masła
- 150 g mąki pszennej
- 5 jajek
Składniki masy
- 750 ml mleka
- 80 g cukru
- 2 budynie waniliowe
- 200 g miękkiego masła
Przygotowanie karpatki
Wodę z masłem zagotuj.Do wrzącej wody wsyp przesianą mąkę, cały czas mieszając i gotując na średniej mocy palnika. Mieszaj przez ok. 3-4 minuty. Dodaj jeszcze trochę masła jeśli ciasto zrobi się zbyt gęste. Gotowe ciasto powinno być szkliste i odstawać od garnka. Teraz odstaw do lekkiego przestudzenia.
Teraz dodawaj po jednym jajku cały czas miksując mikserem aż do połączenia ciasta.
Ciasto rozłóż równomiernie na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C. Piecz 35-40 minut. Przed końcem pieczenia sprawdź czy ciasto jest dobrze wysuszone od spodu. Jeśli jest wilgotne – zmniejsz temperaturę do 150 stopni i susz jeszcze 10-15 minut. Ciasto po wyjęciu z piekarnika zostaw do wystudzenia.
Do wysokiego naczynia wlej ok 350 ml mleka, dodaj połowę cukru i budynie. Wymieszaj.
Pozostałe mleko wlej do garnka, dodaj resztę cukru i zagotuj co jakiś czas mieszając żeby rozpuścić cukier. Wlej teraz wymieszany budyń z mlekiem i cukrem i zagotuj do uzyskania konsystencji budyniowej. Gotowy budyń przelej do miski i przykryj folią spożywczą, tak żeby stykała się z powierzchnią budyniu. Zostaw do wystudzenia.
Wystudzony budyń lekko zmiksuj i dodawaj po łyżce miękkie masło.
Wystudzone ciasto przekrój na pół. Rozsmaruj na nim masę budyniową. Przykryj drugą połową ciasta.
Odstaw teraz na ok 2 godziny do lodówki, aby krem dobrze stężał.