Gofry idealne
Zdarzyło się Wam jeść domowe gofry gumowate i tłuste? Nam tak… Jak oni to robią, że w budkach sprzedających gofry są one idealne – chrupiące i lekkie? Już raz zdarzyło się nam zbliżyć do ideału – dostaliśmy przepis od Grzesia i jego “gofroprzepis” był najlepszy. Teraz, od kiedy mamy nową gofrownice udoskonalamy gofry jeszcze bardziej.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1.5 szklanki mleka
- 2 jajka
- 0.5 szklanki oleju
- łyżka cukru
- szczypta soli
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
To porcja na mały głód. My coraz częściej robimy podwójną porcję, albo przynajmniej 1,5 porcji.
Ubij osobno białka na sztywno. W innym naczyniu ubij żółtka z cukrem. Możesz mikserem albo trzepaczką ręczną – ważne żeby były dobrze ubite i puszyste.
Teraz do masy żółtkowej wlej mleko i olej – wymieszaj wszystko mikserem. Następnie dodawaj łyżką mąkę, sól i proszek do pieczenia i miksuj na niskich obrotach. Teraz delikatnie połącz białka z żółtkami i wymieszaj łyżką, nie mikserem.
Ciasto jest dość gęste. Gofrownicę rozgrzej i nakładaj ciasto najlepiej dużą łyżką lub chochelką – nie za dużo, bo wycieknie bokami.
Upieczone gofry układaj do ostudzenia na kratce, albo zjadaj od razu ciepłe.