Curry z soczewicą
Uwielbiamy kuchnie azjatycką. Po ostatniej wyprawie na Sri Lankę z tęsknotą wspominamy tamtą fantastyczną kuchnię. Najbardziej smakowało nam Kottu Roti i Curry. Od kiedy na blogu White Plate znalazłam ten prosty przepis, wspomnienia kulinarne ze Sri Lanki goszczą często u nas na stole.
Składniki:
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1 łyżeczka mielonego kminu
- 1 łyżeczka przyprawy indyjskiej
- 1 cebula pokrojona w piórka
- 1 łyżeczka drobno pokrojonego imbiru
- 1 mała marchewka
- 200g soczewicy
- puszka pomidorów (400g)
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 laska cynamonu
- 1 litr wywaru warzywnego
- do podania ryż
Wykonanie:
W garnku rozpuść olej kokosowy. Gdy nabierze odpowiedniej temperatury wsyp gorczyce, mielony kmin i przyprawę curry. Mieszaj około minutę, dodaj następnie cebulę i imbir. Smaż ok 2 minuty i dodaj drobno pokrojoną marchewkę (możesz zetrzeć na tarce). Smaż 1-2 minuty.
Dodaj teraz soczewicę, pomidory, kurkumę, cynamon i wlej wywar warzywny.
Doprowadź wszystko do wrzenia i zmniejsz ogień. Gotuj teraz pod przykryciem ok 40 minut, aż soczewica będzie miękka. Przed końcem tego czasu dobrze jest odkryć garnek, żeby płyn nieco się zredukował.
A co z solą zapyta pewnie ktoś? Ja z natury nie używam soli, jeśli więc czujesz taką potrzebę możesz dosolić.
Podawaj z ryżem.