Chleb z chrupiącą skórką
Ten chleb piekłam już pięć razy. Inspiracją był przepis u Odjechanych. Pierwsze wersje były z podwójnej porcji, ale najlepszy wychodzi mi taki mały – nie polecam więc powiększać. Największa zaleta – prosty, bez wysiłku i z chrupiącą skórką, nawet na drugi dzień! Nasz pomysł to składanie, dzięki temu chlebek nabiera większej lekkości. Ostatnio eksperymentuje też z zamianą wody na mleko i jogurt i dodaniem niewielkiej ilości mąki żytniej. Koniecznie musicie sami spróbować i być może stworzyć własną wersję tego przepisu. :)
Składniki:
- 400g mąki pszennej (ostatnio dodaje 300g pszennej a 100g jakiejś innej bardziej chlebowej)
- 300g ciepłej wody (ostatnio zamieniam – daje 200g mleka, dwie łyżki jogurtu i letniej wody tyle żeby ciasto było naprawdę luźne po wymieszaniu)
- opakowanie suchych droższy (8g) (można użyć też świeżych – ok 25g, i zrobić wcześniej zaczyn)
- pół łyżeczki soli
- drobno pokrojone suszone pomidory
- różne zioła – oregano, pieprz ziołowy – co lubicie
można dodać 150-200g twardego sera – tak jak w oryginalny przepisie TUTAJ
Wszystkie składniki wymieszaj razem. Bez szaleństwa – po prostu wymieszaj łyżką i wystarczy. Naprawdę nie trzeba zagniatać do utraty tchu, jak w przypadku innych przepisów na chleb.
Odstaw na całą noc, ale ja już po 6 godzinach robię pierwsze składanie.
Składanie chleba – wyjmij ciasto na stolnice / mate silikonową wysypaną mąką. Równomiernie rozpłaszcz ciasto tak, aby powstał prostokąt. Złóż prawy i lewy bok do środka, a następnie tak samo górę i dół ciasta.
Włóż ciasto do miski – złożoną stroną do dołu.
Tak samo poskładaj ciasto po 1,5 h.
Teraz możesz już rozgrzewać piekarnik.
Ustaw 240 stopni i włóż do piekarnika kamień do pieczenia (jeśli masz) i garnek z pokrywką w którym będziesz piec chleb. Piekarnik powinien nagrzewać się ok 20 minut. Garnek najlepiej jeśli będzie żeliwny, ale oczywiście takiego jeszcze nie mamy – jest więc zwykły emaliowany. Pamiętaj żeby nie miał plastikowych elementów bo się stopią!
Po tym czasie wyjmij garnek i podsyp nieco mąką na dno (niewiele, tak żeby chleb nie przywarł do dna) i delikatnie włóż ciasto do garnka. Teraz ostrym nożem możesz naciąć chlebek.
Piecz w 240 stopniach przez 15-20 minut
Teraz zmniejsz temperaturę do 210 stopni i zdejmij pokrywkę.
Piecz jeszcze przez 15-20 minut.
Jeśli będzie to konieczne po tym czasie wyjmij chleb z garnka i jeszcze przez kilka minut trzymaj w piecu.