Chaczapuri
Już niedługo pokażemy Wam całą Gruzję na talerzu! Na razie robimy przymiarki kulinarne do tego, co może nas spotkać w tym kraju. Na początek Chaczapuri i nasze wariacje na jego temat. Ostrzegamy – jeśli choć raz zrobisz, to ten smak będzie z Tobą chodził. ;)
Składniki na 4 duże placki:
- 1 kg mąki pszennej
- 20-50g świeżych drożdży
- ok. ¾ – 1 litra woda, mleko, serwatka, kefir lub jogurt (do wyboru)
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru
- masło do posmarowania po upieczeniu
Składniki farszu:
- 250g mozzarelli (dwie standardowe kulki)
- 250g bryndzy lub fety
- zamiast powyższych być też np. góralski bundz – ważne żeby sera było w sumie ok. 500g
- 1 jajko
- sól i zioła do smaku
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Pokruszone drożdże wymieszaj z odrobiną ciepłego płynu (nie więcej niż 30-35 stopni) i cukrem. Odstaw na kilka minut żeby zaczęły pracować. Do miski przesiej mąkę. Dodaj sól, olej, podrośnięte drożdże i resztę płynów (też powinny być ciepłe). Wyrób sprężyste ciasto, jeśli będzie za rzadkie dodaj mąki, jeżeli za twarde dolej trochę płynu.
Odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (przykryj czystą ściereczką żeby nie wysychało). Kiedy zwiększy dwukrotnie swoją objętość ponownie je wyrób, aż będzie elastyczne i gładkie. Przykryj i odstaw do ponownego wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotuj farsz. Sery pokrusz, lub zetrzyj. Dodaj jajko, odrobinę soli (jeśli trzeba – sery zazwyczaj są dosyć słone, szczególnie feta) i trochę ulubionych przypraw (pieprz, oregano, tymianek). Ciekawym dodatkiem są też np. bączki cebuli.
Ciasto podziel na 4 części i uformuj kule. Rozwałkuj na placki o grubości ok. 1-1.5cm. Na placku połóż ser, zawiń ciasto dookoła jak sakiewkę i zlep zamykając ser w środku (staraj się nie zostawić w środku powietrza). Uformuj kulę i rozwałkuj na placek.
Piecz w piekarniku ustawionym na maksymalną temperaturę (240-250 stopni) aż nabiorą złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika posmaruj obficie masłem. Podawaj pokrojone jak pizza.