Zapiekane naleśniki z fetą i szpinakiem
Czy robiliście kiedyś zapiekane naleśniki? Jeśli nie – polecam. Wersji nadzienia może być bardzo dużo – z mięsem, warzywami, kapustą, ze szpinakiem. Najbardziej niesamowite w takim daniu jest to, że naleśniki robią się aksamitnie delikatne! Musicie spróbować! U nas wersja ze szpinakiem i serem feta.
Składniki:
- opakowanie mrożonego szpinaku
- pół opakowania jogurtu naturalnego – polecamy Grecki z Lidla – 400g
- łyżka masła
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka mąki
- przyprawy: pieprz, sól, oregano, bazylia, pieprz ziołowy – co lubisz
- kilka kropel soku z cytryny
- jedna mozzarella
- ser feta – jedno opakowanie
Sos beszamelowy:
- dwie łyżki masła (albo więcej w zależności ile sosu potrzebujemy)
- 2 łyżki mąki (mąki zawsze proporcjonalnie do ilości masła)
- mleko
- sól
- gałka muszkatołowa – najlepiej świeżo zmielona
- pieprz
Ciasto naleśnikowe:
- 0,5l mleka
- mąka
- 1 jajko
- 1-2 łyżki oleju
Wykonanie:
Naleśniki: niby wszyscy wiemy jak je robić, ale na wszelki wypadek napiszę (jak mawiał jeden z moich profesorów “Wszyscy wiemy, że ‘Pana Tadeusza’ napisał Słowacki, ale zawsze lepiej to sprawdzić”). Do mleka dodaj jajko i olej (), następnie mieszając (trzepaczką lub mikserem) dodawaj mąkę (najlepiej przez sitko – nie zrobią się wtedy grudki). Mąki trzeba dodać tyle, by uzyskać właściwą konsystencję – zbliżoną do gęstej śmietany (zbyt rzadkie będzie przywierać i się rwać przy przewracaniu, zbyt gęste skończy się grubymi kluchami).
Sos beszamelowy: w średnim garnku rozgrzej masło. Następnie dodaj mąkę i dobrze zamieszaj. Chwilę podsmaż ciągle mieszając. Następnie dodaj mleko – nie przerywając mieszania. Najlepiej dolewaj mleko patiami – tak żeby sos się zagęszczał, ale żeby nie zrobiły się grudki. Dopraw solą, pieprzem i gałką. Ja robię zawsze dość gęsty sos – taki jak śmietana.
Nadzienie: zamrożony szpinak wrzuć do rondelka i trzymaj na małym ogniu. Gdy się rozmrozi dodaj łyżkę masła i wyciśnięte 3 ząbki czosnku. Wszystko razem podsmaż mieszając, aż zredukuje się woda. W miseczce przygotuj jogurt (można użyć oczywiście śmietany – ale od jakiegoś czasu w naszej kuchni jej miejsce zajmuje jogurt grecki) – wymieszaj pół opakowania + przyprawy i łyżeczka mąki. Do szpinaku wciśnij kilka kropel soku z cytryny, zamieszaj. Następnie dodaj śmietanę – zamieszaj. Niech się teraz jeszcze trochę podsmaży i szpinak mamy gotowy. Na końcu dodaj ser feta pokrojony w kosteczkę i wymieszaj.
W naczyniu żaroodpornym w którym będziesz zapiekać naleśniki rozsmaruj na dnie dwie łyżki beszamelu. Następnie układaj zawinięte naleśniki ze szpinakiem. Na końcu zalej pozostałym sosem i poukładaj pokrojoną w plasterki mozzarelle. Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 15-20 minut w temp. 180 stopni – tak długo, aż ser i sos ładnie się zrumienią.
Muszą obłędnie smakować! :)
Zjadłabym z chęcią chociaż jednego, a może dwa…, pysznie wyglądają, ja też używam jogurtu greckiego z lidla, do sosu czosnkowego idealny:)