Mus czekoladowy z Lenna
Co mogę napisać o smaku tego musu? To czysta poezja smaku, której nie da się opisać słowami… trzeba spróbować.
Przepis pochodzi z Pałacu Lenno, a wydrukował go magazyn Food & Friends.
Więcej o urokach Pałacu Lenno i okolic możecie przeczytać TUTAJ.
Składniki:
- 500 ml śmietanki 36%
- 10 g cukru pudru
- 300 g czekoladowej kuwertury Callebaut
- 3-5 ml mleka
Wykonanie:
Czekoladę rozpuść w wodnej kąpieli (nie za gorącej); w międzyczasie ubij śmietankę z cukrem pudrem.
Zdejmij czekoladę z kąpieli i dodawaj do niej ubitą śmietankę, delikatnie mieszając aż do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Mus przełóż do pucharków i odłóż na 1 godzinę w chłodne miejsce (nie do lodówki, bo wyschnie!)
Czy mogę prosić o informację, w którym numerze F&F znajdował się ten przepis?
Pozdrawiam :)
Pojęcia nie mam – możliwe, że wiosennym… a może w którymś z ub. roku. ;)
Dzięki, to już coś :)